Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Mariya Oktyabrskaya η γυναίκα που έγινε θρύλος για να εκδικηθεί για τον θάνατο του συζύγου της

Όταν το Ανατολικό Μέτωπο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου άνοιξε (ονομάζεται ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος στην πρώην Σοβιετική Ένωση), Mariya έφυγε στο Τομσκ στη Σιβηρία. Ενώ ζούσε στο Τομσκ, έμαθε ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε πολεμώντας τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας κοντά στο Κίεβο, τον Αύγουστο του 1941.
Η είδηση ​​πήρε δύο χρόνια για να την φτάσει. Η είδηση την εξόργισε ιδιαίτερα, και αποφάσισε να πολεμήσει τους Γερμανούς για να εκδικηθεί για το θάνατο του συζύγου της. Εκείνη πούλησε όλα τα υπάρχοντά της για να δωρίσει ένα τανκ στον Κόκκινο Στρατό. Ζήτησε να ονομαστεί το τανκ "Fighting Girlfriend" ( "Боевая подруга») και να της επιτραπεί να το οδηγήσει. Η Κρατική Επιτροπή Άμυνας συμφώνησε σε αυτό, συνειδητοποιώντας τις ευκαιρίες δημοσιότητας. Το τανκ που δώρισε η  Mariya  ήταν ένα Τ-34.
Η Mariya ήταν 38 ετών. Πήρε μέρος σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης τανκ πέντε μηνών αμέσως μετά τη δωρεά. Η κατάρτιση για πέντε μήνες ήταν ασυνήθιστο για τα πληρώματα εκείνη την εποχή: συνήθως τα πληρώματα έσπευσαν κατευθείαν στην πρώτη γραμμή με ελάχιστη εκπαίδευση. Αφότου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της, ενσωματώθηκε στην 26η Guards Tank Brigade Ταξιαρχία τον Σεπτέμβριο του 1943 ως οδηγός και μηχανικός. Ονόμασε το τανκ  «Fighting Girlfriend» και ζωγραφίσε αυτές τις λέξεις στον πυργίσκο του Τ-34. Πολλοί από τους συναδέλφους της την είδαν ως μια επίδειξη δημοσιότητας και ένα αστείο, αλλά η στάση αυτή άλλαξε όταν Mariya άρχισε αγωνίζονται στην πρώτη μάχες της στο Σμολένσκ στις 21η Οκτωβρίου, 1943.
Στην πρώτη μάχη της η Mariya με ελιγμούς η ίδια και οι συνάδελφοί του πληρώματος της κατάστρεψαν τα πολυβολεία και όπλα πυροβολικού. Όταν το τανκ της χτυπήθηκε από πυρά, η Mariya, αγνοώντας τις εντολές να μην το πράξει, θα πηδήξει έξω από το τανκ ώστε να το επισκευάσει ενώ φλεγόταν. Κατά τη διάρκεια αυτής της δράσης, προήχθη στο βαθμό του Λοχία.

Ένα μήνα αργότερα, στις 17-18 Νοεμβρίου, οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της Novoye Σέλο στην περιοχή του Vitebsk κατά τη διάρκεια μιας νύχτας μάχη. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, Mariya θα βελτιιώσει περαιτέρω τη φήμη της ως ειδικευμένος οδηγός τανκ. Στις 17, Mariya άρχισε να επιτίθεται  στις γερμανικές θέσεις κοντά Noveoye Selo. Ωστόσο, μια γερμανική οβίδα πυροβολικού τους χτύπησε η Mariya και οι συνάδελφοι μέλη του πληρώματος πήδηξαν έξω και έσβησαν την φωτιά από το πυργίσκο. Μετά από λίγο, καθάρισαν το κομμάτι του τανκ, και το επανασύνδεσαν στην κύρια μονάδα αρκετές ημέρες αργότερα.


Δύο μήνες αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1944, Mariya αγωνίστηκε άλλη νύχτα επίθεση που ήταν η τελευταία της. Η επίθεση έγινε στο χωριό Shvedy κοντά Vitebsk. Κατά τη διάρκεια της μάχης, οδήγησε το Τ-34 σχετικά κοντά στις  γερμανικές γραμμές άμυνας, κατέστρεψε την αντίσταση στα χαρακώματα και στα  πολυβόλια. Επίσης κατέστρεψε ένα γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο. Η επιτυχία τους δεν κράτησε πολύ, ωστόσο, και χτυπήθηκε από έναν Γερμανικά αντιαρματικά, και ακινητοποιήθηκε. Mariya πήρε αμέσως έξω από τη δεξαμενή και άρχισε να επισκευάσει το κομμάτι, εν μέσω πυρών πυροβολικού. Κατάφερε να επισκευάσει το κομμάτι, αλλά χτυπήθηκε στο κεφάλι από θραύσματα και έχασε τις αισθήσεις της. Μετά τη μάχη η Oktyabrskaya μεταφέρθηκε σε ένα σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας στο Fastov, κοντά στο Κίεβο, όπου παρέμεινε σε κώμα για δύο μήνες, πριν τελικά πεθαίνει στις 15 Μαρτίου. Το ακόλουθο Αυγούστου η Oktyabrskaya τιμήθηκε μετά θάνατον σαν ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, σε αναγνώριση της ανδρείας της στις μάχες γύρω από Vitebsk.