Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Θερμοπύλες η άγνωστη μάχη των Ελλήνων τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Τον 3ο αιώνα μ.Χ., οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον των Γότθων που ήθελαν να καταλάβουν την Αθήνα.

Όπως φαίνεται, μετά από τους Πέρσες, οι Έλληνες πολέμησαν στις Θερμοπύλες και τους  Γότθους που ήθελαν να καταλάβουν Ελληνικά εδάφη

Η μελέτη "θραύσματα" από ένα μεσαιωνικό έγγραφο αποκαλύπτει μια άγνωστη μάχη στις Θερμοπύλες πριν από μερικούς αιώνες μετά τη θρυλική μάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών με επικεφαλείς τους Σπαρτιάτες. Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ των Αθηναίων και των Γότθων τον 3ο αιώνα μ.Χ.



Το ντοκουμέντο


Θραύσματα βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η χρονολόγηση έδειξε ότι το έγγραφο στο οποίο ανήκουν δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. Τα θραύσματα είναι δυσανάγνωστα άλλα περισσότερο άλλα λιγότερο και μόνο πριν από δύο χρόνια, ορισμένοι ειδικοί κατάφεραν να αποκαλύψουν το περιεχόμενο ορισμένων από αυτά. Όπως προκύπτει από το έγγραφο είναι ένα αντίγραφο ενός μεγάλου κείμενου που γράφτηκε από τον Αθηναίο ιστορικός Δέξιππο που έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ο Δέξιππος εκτός από ιστορικός ήταν πολιτικός, στρατηγός και κληρονομικός ιερέας της Ελευσίνιας οικογένειας των Κηρύκων. Ο Δέξιππος εκτιμήθηκε ιδιαίτερα και χαρακτηριστικό είναι ότι ο Πατριάρχης Φώτιος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για αυτόν, αποκαλώντας τον «Θουκυδίδη».

Η αποκάλυψη


Τα πρώτα κομμάτια αποκρυπτογραφηθήκαν  πριν από δύο χρόνια και σε αυτά υπήρχε μια αναφορά στο Ρωμαίο αυτοκράτορα Δεκίου και της προσπάθειας του να αποκρούσει τις συνεχείς επιθέσεις των Γότθων. Οι Γότθοι ήταν μια γερμανική φυλή που κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., είχε επιβληθεί στις περιοχές του Δούναβη και το επόμενο αιώνα ξεκίνησε επιθέσεις σε βυζαντινές περιοχές καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ισχυρά κράτη στην Ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία. Σύμφωνα με την αναφορά του Δεξίππου ο  Δεκίος έχασε αρκετές μάχες εναντίον των Γότθων οι οποίοι κατάφεραν να αποκτήσουν κάποια εδάφη της αυτοκρατορίας.

Διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων με σύγχρονες τεχνικές κατάφερε να κάνει ζουμ σε μερικά από τα πιο δυσανάγνωστα θραύσματα και, τέλος, να αποκαλύψει το περιεχόμενό του. Όπως λέει ο Δέξιππος  κάποια στιγμή (δεν διευκρινίζεται πότε) τον 3ου αιώνα οι Γότθοι επιτέθηκαν Θεσσαλονίκη για να την καταλάβουν, σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την παρουσία τους στην περιοχή. Όμως, σύμφωνα με την αναφορά του οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης οχυρώθηκαν πολύ αποτελεσματικά και κατάφεραν να αποκρούσουν τις επιθέσεις. Οι Γότθοι διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη και  αλλάζοντας σχέδιο αποφάσισαν να επιτεθούν στην Αθήνα, πιστεύοντας ότι είναι μια ακμάζουσα πόλη γεμάτη θησαυρούς.

Σύμφωνα με το Δεξίπποη κάθοδος των Γότθων προς την Αθήνα είχε δημιουργήσει μια κατάσταση παρόμοια με την κάθοδο των Περσών. Οι Έλληνες  συγκεντρώνουν στρατό με επικεφαλή έναν στρατηγό με το όνομα Μαριανό που ενθάρρυνε τους στρατιώτες, υπενθυμίζοντάς τους τις μάχες των προγόνων τους κατά των Περσών, και ιδιαίτερα η μάχη των Θερμοπυλών. Στις Θερμοπύλες αργότερα αποφάσισε να δώσει τη  μάχη. Στο θραύσμα καταγράφετε ο λόγος που έβγαλε ο στρατηγός στο στράτευμα του. Δυστυχώς λείπουν κρίσιμα δεδομένα όπως η ημερομηνία της μάχης και, πάνω απ 'όλα, το αποτέλεσμα.

Η αποκάλυψη της άγνωστης μάχης έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και του Πανεπιστήμιου του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Roman Studies”.



Πηγή: Journal of Roman Studies