Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η αναγέννηση των Ελλήνων και η δημιουργία των λαών μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα

Παρακάτω ο Πίνδαρος και ο Απολλόδωρος μιλάν για την ξανά δημιουργία της Ελληνικής φυλής μετά από το μεγάλο κατακλυσμό.

Ο Δευκαλίων μετά από εννέα ολόκληρες ημέρες και νύχτες μέσα στη θάλασσα, προσέκρουσε στο Παρνασσό. Εκεί, σταμάτησαν οι βροχές, αφήνοντας τον να θυσιάζει στο Φίξιον Δία. Ο Δίας έστειλε τον Ερμή σ 'αυτόν και τον κάλεσε να πάρει ότι θέλει. Ο ίδιος επέλεξε να δημιουργηθούν  σε αυτόν τον τόπο οι άνθρωποι. Έτσι ο Δίας διέταξε να άρει τις πέτρες και να τις ρίξει  πάνω από το κεφάλι του. Όποια πέτρα έριχνε ο Δευκαλίωνα γινόταν άνδρας και  εκείνες που έριχνε η Πύρρα έγιναν γυναίκες. Από το γεγονός αυτό ονομάστηκα και οι Λαοί από το Λάος που σημαίνει λίθος (Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 48, 10).
Το ίδιο γεγονός μας περιγράφει και ο Πίνδαρος «Φέρνεις εις την πόλιν την γλώσσα της Πρωτογένειας, δία να κατέβουν η Πύρρα και ο Δευκαλίων εις τον Παρνασσόν, όπου με την βούλησιν τον υψηλοβρόντου Διός έκτισαν πρώτα ιερόν, και χωρίς λίθους έκτισαν λίθινον γόνον από το ίδιο έθνος· και οι γόνοι ονομάστηκαν λαοί » (Πίνδαρος, Ολυμπία, 9, 42)

Ο Δίας και ο Ερμής δημιουργούν στον Παρνασσό τους πρώτους ανθρώπους δίνοντας και πάλι το δικό τους γόνο. Ο Δευκαλίων και η Πύρρα σώζονται από τον κατακλυσμό γιατί και οι δύο ήταν αγνοί στην ψυχή.

Το όνομα Δευκαλίων σημαίνει ο καλλίτερος άνδρας  του Διός, ενώ το όνομα Πύρρα σημαίνει το πύρινο ηλιακό σπέρμα, τον νέο απόγονο που θα φιλοξενήσει στα σπλάχνα της η γυναίκα προκειμένου να γεννηθούν ξανά τα Ελληνικά φύλλα.

Το πρώτο παιδί του Δευκαλίωνα ήταν ο Έλλην μετά την γονιδιακή παρέμβαση του Δία. Ο δεύτερος ο Αμφικτύων που βασίλεψε μαζί μα τον Κράναο στην Αττική και έκανε κόρη την Πρωτογένεια.
Από αυτή και το Δία γεννήθηκε ο Αέθλιος. Από τον Έλλην και την Ορσηίδα γεννήθηκε ο Δούρος, ο Ξούθος και ο Αίολος. Από τον Έλλην λοιπόν δημιουργήθηκαν οι Έλληνες και στα παιδιά του μοίρασε την χώρα. Στον Ξούθο έδωσε την Πελοπόννησο, αυτός από την Κρέουσα την κόρη του Ερεχθέα  γέννησε τον Αχαιό και τον Ίωνα από τους οποίους προήλθαν οι Αχαιοί, οι Ίωνες. Ο Δώρος περνώντας πέρα από την Πελοπόννησο ονόμασε τους κατοίκου Δωριείς και ο Αίολος που βασίλεψε γύρω από την Θεσσαλία ονόμασε τους κατοίκου Αιολείς  (Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 49, 1 )

Εγγονός του Λώρου του γιου του Δευκαλίωνα είναι ο Αστερίας ο οποίος βασίλεψε στην Κρήτη. Εκεί σύμφωνα με την μυθολογία ο Δίας απήγαγε την Ευρώπη παίρνοντας την μορφή πάλλευκου ταύρου. Εκεί αφού την κατέστησε έγκυο γεννώντας το Μίνωα κι άλλους δύο γιους, στην συνέχεια την πάντρεψε με τον βασιλιά Αστερία . Ο γιος που γεννήθηκε ονομάστηκε πάλι Δευκαλίων.


Τη λέξη Μίνωα με αφομοίωση του (α) εις (ε) μετατρέπεται σε Μι- νώε. Η λέξη νώε προέρχεται από το νωί που κατά την Αττική και Ιωνική διάλεκτο σημαίνει εμείς οι δύο.

Νώι δέ χαζώμεσθα, Διός δ’ άλεώμεθα μηνιν. Και εμείς οι δύο (ο Αρης και η Αθηνά) να φύγουμε, του Διός η οργή μην μας πλακώσει. (Ιλιάς, 5, 34)

Πηγή: 
Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 49, 1 
Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 48, 10
Ιλιάς, 5, 34)
Πίνδαρος, Ολυμπία, 9, 42