Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Ανακάλυψη που σοκάρει το στιλέτο του Τουταγχαμών ήταν φτιαγμένο από εξωγήινο υλικό

Με τη βοήθεια των ακτίνων  Χ, οι επιστήμονες ανέλυσαν το υλικό του κράματος  με το οποίο είναι κατασκευασμένο το στιλέτο του Τουταγχαμών.

Το στιλέτο ανακαλύφθηκε το 1925, μετά το άνοιγμα του τάφου του Τουταγχαμών, και όπως διαπιστώθηκε  είναι από υλικό μετεωρίτη.

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε από μια ομάδα Ιταλών επιστημόνων που έχουν μελετήσει το τεχνούργημα.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής φυσικής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Τορίνο, Francesco Porcelli, που συμμετείχε στην εξέταση του υλικού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa». Το 35-εκατοστών μαχαίρι που ανακαλύφθηκε στη μούμια προκάλεσε έντονη πολεμική τους επιστήμονες.
«Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η λεπίδα είναι πιο πολύτιμο από το χρυσό," είπε και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αναλύσει το υλικού αυτό.


Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το υλικό της λεπίδας αποτελείται από 10 τοις εκατό νικέλιο και 0,6 τοις εκατό  κοβάλτιο.


"Αυτό το κράμα είναι χαρακτηριστικό μετεωρίτη σύνθεση που με τα τότε υπάρχοντα μέσα ήταν αδύνατον να δημιουργηθεί ».


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν το 2010 ότι ένας μετεωρίτης έπεσε, δημιουργώντας έναν κρατήρα στην έρημο Camille.

Το περιστατικό ενδεχομένως συνδέεται  με το "σίδηρο που έπεσε από τον ουρανό», όπως περιγράφεται σε ένα από τα πιο διάσημα αρχαία κείμενα που βρέθηκαν σε αρχαίους παπύρους, αλλά κανένας μέχρι στιγμής δεν σκέφτηκε ότι η λεπίδα του Φαραώ θα μπορούσε να είχε γίνει από το εξωγήινο υλικό.








Ο Τουταγχαμών 1333-1323 π.Χ. κυβέρνησε και πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Ο τάφος  του ανακαλύφθηκε το 1922 στην Κοιλάδα των Βασιλέων από τον Βρετανό επιστήμονα, Howard Carder και τον συλλέκτη αρχαιοτήτων Lord Carnarvon.


Πηγή:
La Stampa
Old.arxcheo