Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ο μύθος και το μυστήριο του Μινώταυρου


Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Μίνωας ήταν ο γιος της πριγκίπισσας της Φοινίκης  Ευρώπης που είχε απαχθεί από τον Δία με τη μορφή ενός ταύρου. Ο Μίνωας είχε ως βασιλιά την άδεια να νομοθετεί από το πατέρα του Δία, τον οποίο ζητούσε τη γνώμη κάθε εννέα χρόνια.
Ο Μίνωας ήταν παντρεμένος με την Πασιφάη. Μόλις οι Κριτές αψήφησαν το δικαίωμα  του στο θρόνο, ο Μίνωας  απάντησε ότι ήταν απόφαση των θεών να είναι αυτός  βασιλιάς. Ως ένδειξη της εύνοιας των θεών, ο Ποσειδώνας του έστειλε ένα ταύρο για να θυσιάσει ο Μίνωας, αλλά ο ταύρος ήταν τόσο όμορφος που ο Μίνωας αποφάσισε να τον κρατήσει, θυσιάζοντας έναν από τους ταύρους του. Αυτό εξόργισε τον θεό της θάλασσας και έκανε την Πασιφάη να ερωτευτεί το θεϊκό ταύρο. Το αποτέλεσμα αυτής της αφύσικης σχέσης είναι μα  γεννήσει ένα παιδί, τον Μινώταυρο. Στη συνέχεια, με εντολή του βασιλιά Μίνωα, ο διάσημος αρχιτέκτονας και εφευρέτης Δαίδαλος κατασκεύασε ένα λαβύρινθο στον οποίο ο Μίνωας κλείδωσε μέσα τον Μινώταυρο.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο γιος του Μίνωα  Ανδρόγεως  είχε πάει στην Αθήνα για να ανταγωνιστεί σε αγώνες τους οποίους και κέρδισε , αλλά ο βασιλιάς της Αθήνας για να τον ανταμείψει του έθεσε ως όρο  να σκοτώσει έναν ταύρο στο Μαραθώνα. Αλλά ο ταύρος σκότωσε τον πρίγκιπα.

Όταν έμαθε Ο Μίνωας κήρυξε τον πόλεμο στην Αθήνα. Ο Μινωικός στόλος κατέστρεψε την πόλη, και ο βασιλιάς αναγκάστηκε να ζητήσει  συνθηκολόγηση με όλους τους όρους του Μίνωα. Ο Μίνωας τότε ζήτησε από το βασιλιά της Αθήνας, επτά κορίτσια και επτά αγόρια να στέλνονται στην Κρήτη για να θυσιαστούν στο Μινώταυρο κάθε εννέα χρόνια. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον ήρωα Θησέα που στάλθηκε ως ένας από τους νέους που έπρεπε να θυσιαστεί.

Όταν ο Θησέας έφθασε στην Κρήτη, η κόρη του Μίνωα  Αριάδνη τον ερωτεύτηκε και μαζί  τον Δαίδαλο τον  βοήθησε να νικήσει και να σκοτώσει το Μινώταυρο. Αυτή είναι η μυθολογία, που δημιούργησε η ανθρώπινη φαντασία. Σε ποιο βαθμό αυτή η μυθολογία μπορεί  να αποκτήσει  επιστημονικό κύρος φαίνεται από μια παράξενη ανακάλυψη ανάμεσα στα ερείπια της Κνωσού.
Το 1979, μια αρχαιολογική αποστολή στη Κνωσού της Κρήτης, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Peter Warren ανακάλυψε  στο παλάτι της Κνωσού μια ομάδα σπιτιών, όπου μέσα σε αυτά βρέθηκαν κάποια σπιτικά αντικείμενα, όπως ένα μεγάλο βάζο που περιείχε υπολείμματα  τροφίμων, καμένη γη και  ανθρώπινα οστά με ουλές από κοψίματα. Ερευνώντας περισσότερο στο διπλανό δωμάτιο, ο Peter Warren και η ομάδα του ανακάλυψαν 251 οστά ζώων (πρόβατα, χοίρους, σκύλους, κλπ) με 371 ανθρώπινα οστά και θραύσματα οστών, αλλά όλα αυτά ήταν τα οστά παιδιών. Όλα αυτά τα κόκαλα είχαν σημάδια από κοψίματα.


Ο Warren κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα είδος κανιβαλισμού, δεδομένου ότι τα σημάδια των οστών έμοιαζαν με εκείνα που εμφανίζονται όταν κάποιος προσπαθεί να αφαιρέσετε το κρέας από αυτό. Μια μακάβρια λατρεία, με το θάνατο και την κατανάλωση παιδιών για θρησκευτικούς σκοπούς, ήρθε να δώσει την ουσία με το μύθο του Μινώταυρου. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα ταυροκαθάψια, όπου οι Μινωίτες συμμετείχαν σε ταυρομαχίες για θρησκευτικούς σκοπούς στους οποίους ακροβάτες προσπαθούσαν να πηδήξουν πάνω από τους ταύρους  χωρίς να κτυπήσουν στα κέρατά τους, και το συγκρότημα του ανακτόρου της Κνωσού, με τις διασυνδεδεμένες αυλές και τα διαμερίσματα θα μπορούσε να είχε εμπνεύσει τη δημιουργική φαντασία των Ελλήνων  για το μύθο του Μινώταυρου.



Πηγή: Ancient Mysteries των Peter James and Nick Thorpe