Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Θουκυδίδης: Πως να εξοντώσεις έναν λαό

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά που ο Αριστοτέλης έγραψε τα «Πολιτικά», έχει αποδειχθεί όχι μόνο επίκαιρος και σοφός, αλλά φάνηκε να γνώριζε το σχέδιο εκείνων που ήθελαν να εξοντώσουν εκείνον τον λαό που είναι ίδιος από τότε.
σκιαγραφήσει πλήρως το αποτέλεσμα όσων ήταν άβουλοι και αμέτοχοι στα κοινά με αποτέλεσμα να φέρνουν πάνω από τα κεφάλια τους επικίνδυνους και καταστροφικούς κυβερνήτες.
Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα των λόγων του:
«Η επιδίωξη της τυραννίας είναι να χρεοκοπήσει τους πολίτες, αφενός για να διατηρείται  με τα χρήματά τους η φρουρά του καθεστώτος και αφετέρου για  μην έχουν χρόνο οι πολίτες να ασχοληθούν με επιβουλές.
Αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνετε  τόσο με την επιβολή μεγάλων φόρων, την  απορρόφηση των περιουσιών των πολιτών, καθώς και με την κατασκευή των μεγάλων έργων εξαντλώντας τα δημόσια  οικονομικά .»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ




O Πλάτωνας είχε γράψει:



"Κάθε έθνος είναι αντάξιο των ανθρώπων που το κυβερνά. Κανένας δεν είναι περισσότερο σκλαβωμένος από εκείνον που λανθασμένα πιστεύει ότι είναι ελεύθερος. Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να κυβερνώνται από ανίκανους."












Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη (6.54) για τους τυράννους Πεισιστρατίδες: 


"Οι τύραννοιφρόντιζαν μόνο να καταλαμβάνουν τα ανώτατα αξιώματα μέλη της οικογένειας τους, αλλά κατά τα άλλα η πόλη διοικούνταν σύμφωνα με τους παλαιούς νόμους".
















Πηγή:
Forrest, George "Greece, the history of the Archaic period" in Boardman, John et al (1986), "The Oxford History of the Classical World"
Mosse Claude "ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ", μτφ. Καλογεροπούλου Α. Νοέμβριος 1989, Εκδόσεις ΆΣΤΥ