Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

H καταστροφή του Παρθενώνα από τον ΜΟΡΟΖΙΝΙ - Δείτε το βίντεο

Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου της σειράς "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ" είναι η καταστροφή του Παρθενώνα από τον ΜΟΡΟΖΙΝΙ και οι αναστηλωτικές εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου. Περιγράφεται το ιστορικό πλαίσιο της εκστρατείας του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΙ στην Αθήνα και της ανατίναξης του Παρθενώνα. Η αρχιτέκτων-αρχαιολόγος ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΑΣΛΑΝΗ παρουσιάζει την κατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης πριν την έλευση του ΜΟΡΟΖΙΝΙ.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΡΕΣ, αρχιτέκτων, υπεύθυνος για την αναστήλωση του Παρθενώνα, παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών για τις καταστροφές στο μνημείο και στη συνέχεια μιλά για το ιστορικό των αναστηλώσεων του μνημείου, με αφετηρία το αναστηλωτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και πραγματοποιείται έως την περίοδο αυτή στην Ακρόπολη.
Η εκπομπή περιλαμβάνει πλάνα του Παρθενώνα, καθώς και πλάνα από έκθεση της Γενναδείου Βιβλιοθήκης με θέμα την Ακρόπολη πριν και μετά την καταστροφή, και πλάνα από την έκθεση για το αναστηλωτικό έργο που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως.


Πηγή: Από το Αρχείο της ΕΡΤ