Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Oι επίλεκτες δυνάμεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου -Δείτε το βίντεο

Η μελέτη της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των στρατιωτικών οργανωτικών και όχι μόνο ικανοτήτων του, όπως και των «καινοτομιών» που εισήγαγε στην στρατιωτική μηχανή του, δεν παύουν να εκπλήσσουν τους μελετητές των στρατιωτικών ακαδημιών όλου του κόσμου. Δικαίως αποτελεί το αρχαϊκό πρότυπο στρατιωτικής ευφυΐας και στρατηγικού νου, που διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες με ποιο σημαντικές αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας.

Πρωτοπόρος σε όλα, ίδρυσε και έφερε στους στρατούς, τις «ειδικές δυνάμεις», ολιγομελές στρατιωτικό σώμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εχθρού, πριν και μετά την μάχη. Τις βασικές αρχές που ο ίδιος καθόρισε για τις «Ειδικές Δυνάμεις» ενός στρατού, όπως και το είδος των αποστολών που αυτές διεξάγουν, ακολουθούν όλοι οι σύγχρονοι στρατοί.

Οι Πρόδρομοι ήταν οι επίλεκτοι ελαφροί ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου που διακρίθηκαν ιδιαίτερα στην εκστρατεία του στην Ασία.

Όταν ο Αλέξανδρος κίνησε για τη μεγάλη περιπέτεια στην Ασία, πέραν των 1.800 Εταίρων και των ισάριθμων Θεσσαλών και των περίπου 600 νοτίων Ελλήνων βαρέων ιππέων, είχε μαζί του και έναν αριθμό ελαφρών ιππέων, Μακεδόνων και Θρακών, κυρίως.

Το πλέον επίλεκτο σώμα του ελαφρού ιππικού ήταν αυτό των Προδρόμων. Το σώμα αυτό, δυνάμεως τεσσάρων ιλών (περίπου 600 άνδρες) ήταν συγκροτημένο από Μακεδόνες. Αποστολή του ήταν, σε στρατηγικό επίπεδο, η αναγνώριση.

Σε τακτικό επίπεδο οι Πρόδρομοι αποτελούσαν τον προπομπό της στρατιάς, αλλά μπορούσαν να αναλάβουν και αποστολές πλαγιοφύλαξης, μέχρι και κρούσης, χάρη στον οπλισμό τους, καθώς ως βασικό όπλο, έφεραν λόγχη, το λεγόμενο «ξυστόν», μήκους περίπου 3,5μ. η οποία έφερε αιχμή και από τις δύο πλευρές του ξύλινου στειλεού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη μάχη του Γρανικού οι Πρόδρομοι υποστήριξαν εκ του σύνεγγυς τους Εταίρους, περνώντας, πρώτοι, μαζί με μια ίλη βαρέως ιππικού των ποταμό, υποστηριζόμενοι και από Παίονες ελαφρούς ιππείς.

Οι Πρόδρομοι, που ονομάζονταν και «σαρισσοφόροι», λόγω της λόγχης που έφεραν, πολέμησαν σε όλες τις μάχες του Αλεξάνδρου, μέχρι και αυτή του ποταμού Υαξάρτη (σημερινός Συρ Ντάρια, ο οποίος διαρρέει τα σημερινά κράτη του Κιργιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν), το 329 π.Χ. εναντίον των Σκυθών.

Κατόπιν ο Αλέξανδρος διέλυσε το σώμα τους και τους ενέταξε στο σώμα των Εταίρων, κατά την αναδιοργάνωση του στρατού του, που επιχείρησε μετά την κατάλυση του Περσικού βασιλείου.

Οι Πρόδρομοι, εκπαιδευμένοι όντας να μάχονται με το ξυστόν, όπως και οι Εταίροι, δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα προσαρμογής. Οι Πρόδρομοι έφεραν επίσης σπάθη και κράνος.

Δείτε στην συνέχεια, το Ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει όλο το ιστορικό υπόβαθρο και τις δράσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.




Πηγή1 / Πηγή2