Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Βεβήλωση μνημείων του Ελληνικού πολιτισμού στα Σκόπια

Οργή προκαλούν οι καταγγελίες της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος - Αυστραλίας για βεβήλωση μνημείων του Ελληνικού πολιτισμού και καταπίεση των μελών της Eλληνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ, την ώρα μάλιστα που σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Μ. Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός Σλαβολόγος και  δημοσιογράφος ο ίδιος, για τις ανάγκες τους βιβλίου του «Φάκελος Μακεδονία – Υπόδουλοι Έλληνες των Σκοπίων» κατέγραψε εικόνες από παρατημένα αγάλματα μέσα σε χωράφια, αποθηκευμένα αγάλματα με ελληνικές επιγραφές στις αποθήκες των μουσείων της ΠΓΔΜ και βεβηλώσεις σε ελληνικές εκκλησίες.

«Αν πάτε στην Αχρίδα οι εικόνες στις Ελληνικές εκκλησίες είναι όλες ξυσμένες, όλες οι τοιχογραφίες είναι κατεβασμένες, εκτός από μερικές, όπως του Κύριλλου και του Μεθόδιου, και υπάρχουν μεγάλες καταστροφές», σημειώνει ο κ. Χρυσανθόπουλος.

"Δεν μπορούν να πουν καν ότι είναι Έλληνες"

«Οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν επιτρέπουν στις απογραφές του πληθυσμού να αναγράφονται στους καταλόγους τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας, ως Έλληνες. Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν Ελληνικά, ούτε και να πουν ότι είναι Έλληνες, πόσο μάλλον Μακεδόνες Έλληνες», είπε στο star.gr, ο κ. Χρυσανθόπουλος.

Όπως σημειώνει, η ελληνική κοινότητα της ΠΓΔΜ αριθμεί λίγο παραπάνω από 100.000 άτομα και σίγουρα όχι πάνω από 200.000. Πρόκειται κυρίως για Βλάχους, Σαρακατσάνους και κάποιους Σλαβόφωνους, μερικοί από τους οποίους έχουν απορροφηθεί από τη γειτονική χώρα και κάποιοι άλλοι επιμένουν να λένε ότι είναι Έλληνες.

Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα Ελληνικών οικογενειών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Ελληνικό τους επίθετο, αλλά μόνο το Σλάβικο, ενώ όπως είπε ο κ. Χρυσανθόπουλος στη γειτονική χώρα δεν λειτουργούν Ελληνικά σχολεία και δεν υπάρχουν Ελληνικοί ορθόδοξοι ναοί.

«Οι Έλληνες που μένουν στην ΠΓΔΜ δεν τολμούν να πουν ότι είναι Έλληνες. Πρέπει να καταγραφούν ως Μακεδόνες ή ως άλλοι», λέει.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, έστειλαν επιστολή στον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με την οποία ζητούν να βρεθεί λύση στο σκοπιανό, η οποία θα συνδέεται με την ιστορική αλήθεια.




Πηγή