Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Άγνωστες Ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα

Το κόλπο του Λυκούργου που ανάγκασε τους Λακεδαιμονίους να υπακούουν τους νόμους του

Ο Λυκούργος υποχρέωσε τους Λακεδαιμονίους να υπακούσουν στους νόμους του επισείοντας μια θεϊκή απειλή. Μόλις θέσπιζε ένα νόμο,πήγαινε στους Δελφούς και ρωτούσε το θεό Απόλλωνα, αν καλύπτει τις ανάγκες της πολιτείας.

Η Πυθεία εδωροδοκείτο με χρήματα και πάντα αποφαινόταν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος.

Έτσι οι Λάκωνες, που δεν ήθελαν να παρακούσουν τις θεϊκές εντολές, τηρούσαν τους νόμους σαν να’ ταν χρησμοί.
Πρόσταζε λοιπόν ο Λυκούργος κι οι Λακεδαιμόνιοι υπάκουαν εντολές όπως «μην πολεμάτε πολλές φορές με τους ίδιους εχθρούς για να μην τους διδάξετε ,πως να πολεμούν.»

ή «Μην σκοτώνετε τους αντιπάλους, όταν τρέπονται σε φυγή, για να να θεωρούν ότι είναι επωφελέστερο να το βάζουν στα πόδια,παρά να μένουν και να πολεμούν.»

Πως ο Κόνων εξαγόρασε πολιτικούς πόλεων-κρατών με περσικό χρυσό για να επιτεθούν στην Σπάρτη

Ο Κόνων ήταν Αθηναίος στρατηγός που έζησε τον 5ο και τις αρχές του 4ου π.Χ. αι. και πολέμησε στον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Oταν ο Αγησίλαος Β’, φημισμένος στρατηγός της Σπάρτης και βασιλιάς της, προσπαθούσε να καταλάβει την Ασία, πολεμώντας τους Πέρσες, ο Κόνων συμμάχησε με τον Πέρση Φαρνάβαζο να στείλει χρυσάφι στους δημαγωγούς όλων των πόλεων της Ελλάδος, κάτι σαν τους σημερινούς «δημοσιογράφους», οι οποίοι αφού χρηματίστηκαν έπεισαν τις πόλεις τους να διεξάγουν πόλεμο κατά των Λακεδαιμονίων.

Οι δημαγωγοί δωροδοκήθηκαν κι έπεισαν πράγματι τις πόλεις τους κι έτσι άρχισε ο Κορινθιακός πόλεμος, κάτι που ανάγκασε την Σπάρτη να ανακαλέσει τον Αγησίλαο από την Ασία


Πηγή1 / Πηγή2