Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τα φαραωνικά έργα της αρχαιότητας. Ποια από αυτά είχαν γίνει στην Ελλάδα.

Ο Παυσανίας ανέφερε ότι μπορεί τα θέατρα της Ρώμης να ήταν τα πιο μεγαλοπρεπή όμως σε ό,τι αφορά τη συμμετρία και την ομορφιά το πιο εντυπωσιακό θέατρο του κόσμου ήταν της Επιδαύρου.

Ο Καλιγούλας είχε φτιάξει τον πιο απίστευτο κυματοθραύστη στη μέση της θάλασσας και οι Ακραγαντινοί είχαν κατασκευάσει για τον ηγέτη των Συρακουσών Γέλωνα την πιο μεγάλη πισίνα της αρχαιότητας, μια τεράστια δεξαμενή για κολύμβηση που είχε περίμετρο 1.260 μέτρα και βάθος εννέα μέτρα.

Ωστόσο, η πρώτη και πιο μεγάλη πέτρινη γέφυρα ήταν επάνω στον Δούναβη. Κατασκευάστηκε το 106 μ.Χ. κατά την κατάκτηση της Δακίας, εκεί όπου βρίσκεται η σημερινή Ρουμανία, ο αυτοκράτορας Τραϊανός ζήτησε να κατασκευαστεί μια γέφυρα πάνω από τον Δούναβη.

Το σχέδιο το έφτιαξε ο αρχιτέκτονας Απολλόδωρος από τη Δαμασκό. Συνολικά κατασκευάστηκαν είκοσι πέτρινα βάθρα ύψους 44 μέτρων και πλάτους 18 μέτρων σε μια συνολική απόσταση 50 μέτρων.

Οι αψίδες, όμως και ο δρόμος επάνω στη γέφυρα ήταν ξύλινα. Εκατό χρόνια αργότερα ο Δίωνας Κάσσιος αναφέρει ότι αυτό το κατασκευαστικό επίτευγμα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς το ποτάμι είχε μεγάλο βάθος και το έδαφος ήταν βαλτώδες.

Στην εποχή του Δίωνα είχαν απομείνει μόνο τα βάθρα της γέφυρας επειδή ο Αδριανός είχε καταστρέψει την υπόλοιπη γέφυρα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες εξεγέρσεις ή επιδρομές από τη Δακία. Σύμφωνα με τον Κάσσιο η γέφυρα ότι είχε μήκος 1.120 μέτρα.


Το πιο μεγάλο λιμάνι της αρχαιότητας


Σύμφωνα με τον Πλίνιο το μεγαλύτερο πολεμικό λιμάνι ήταν αυτό που είχε κατασκευάσει ο αρχιτέκτονας Φίλωνας τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Πειραιά και είχε νεώσοικους για 400 πλοία.  Στην Καρχηδόνα πάλι υπήρχε ένα ξακουστό λιμάνι με νεώσοικους για 220 πολεμικά πλοία, συγκεντρωμένα γύρω από ένα στρογγυλό φυσικό λιμάνι.

Στη μέση του λιμανιού υπήρχε ένα νησάκι όπου στεγάζονταν τα επιτελεία των ναυάρχων. Εξωτερικά από αυτό το εσωτερικό λιμάνι υπήρχε ένα ακόμα λιμάνι για τον εμπορικό στόλο της Καρχηδόνας που συνδεόταν με τη θάλασσα μέσω ενός καναλιού.


Βιβλιογραφία : «Τα ρεκόρ της αρχαιότητας» Allan Klynne εκδόσεις Κλειδάριθμος


Πηγή