Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Τα Μυστήρια του Όρους Νεμρώδ

Το όρος Νεμρώδ (νυν Nemrut Dag) είναι ένας τεράστιος όγκος, στην οροσειρά του Ανατολικού Ταύρου (νυν στην νότια Τουρκία), κοντά στην αρχαία τειχισμένη ελληνική πόλη Πέρρη (νυν Adiyaman, Σαμόσατα / Samsat). Στην περιοχή έχει βρεθεί ανθρώπινη κατοίκηση 40.000 χρόνων...

Το όρος φιλοξενεί ένα παναρχαίο συγκρότημα, το οποίο εκτίσθη από τον 4ο, και αναμφισβήτητα τον πιο διάσημο βασιλιά της Κομμαγηνής / Commagene, τον Αντίοχο Α΄ τον Θεό (1ο αι. π.Χ.)! Στην μυθολογία και παράδοση των Αρμενίων, ο θρύλος λέει, ότι ο Χάικ / Hayk ενίκησε τον βασιλιά Νεμρώδ / Nimrod (ο οποίος αναφέρεται και στην Βίβλο και στο Κοράνι και από κάποιους ταυτίζεται με τον Βήλο / Bel) και τον έθαψε σε αυτά τα βουνά!

ΔΕΙΤΕ την εξερεύνηση του Andrew Collins και του Hugh Newman στο Όρος Νεμρώδ στην Τουρκία "Mount Nemrut: Burial Place of the God-Kings of Ancient Anatolia":



Στην κορυφή του όρους ευρίσκεται ταφικό-λατρευτικό σύμπλεγμα (διαμέτρου 150 μ. και ύψους 45 μ.!) δημιουργημένο ή σωστότερα αναδημιουργημένο από τον Αντίοχο Α΄ (69-36 π.Χ.). Ο Αντίοχος Α΄ εντόπιζε την καταγωγή του, από την μεριά του πατρός του, στους μεγάλους βασιλείς της Δυναστείας των Αχαιμενιδών, και από την μεριά της μητρός του στον Μέγα Αλέξανδρο!

Αυτός προσπάθησε να συνταιριάξει / συγκεράσει τις πολυπολιτισμικές παραδόσεις του βασιλείου του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο θρησκευτικό πάνθεον, μίξη ελληνικών, αρμενικών και περσικών θεοτήτων, καθώς και με τον ίδιο αυτοθεοποιημένο![1]

Διότι μετά την ενθρόνισή του αυτο-απεκλήθη «Θεός»! Αυτοθεοποίησε επίσης, και την δυναστεία του, με μια μορφή ταφικού-λατρευτικού συμπλέγματος, την οποία ονόμασε Ιεροθέσιον!

Έτσι το ιερό του Νεμρώδ έγινε το κέντρο μιας νέας πανθρησκείας, που συνδύαζε την αρχαία ελληνική με την αρμενική και την περσική μυθολογία! Κι όλα αυτά καταγραμμένα με ελληνικές γραφές / επιγραφές:

Το ταφικό-λατρευτικό σύμπλεγμα-τύμβος περιβάλλεται από τρία πλατώματα. Με μεγάλα λατρευτικά αγάλματα, που αναπαριστούν τον Αντίοχο, ανάμεσα σε αγάλματα θεοτήτων:

- Τον Δία-Ωρομάσδη,
- τον Απόλλωνα-Ήλιο-Ερμή-Μίθρα,
- τον Ηρακλή-Άρη-Αρτάγνη,
- την τοπική θεότητα Κομμαγένη-Τύχη.[2]

Υπάρχουν πολλά αγάλματα λεόντων, δείγμα της μακεδονικής τέχνης και επιρροής.

Σε ένα σώμα λιονταριού, γνωστό ως Λεόντιο Ωροσκόπιο, υπάρχουν 19 αστέρια, που αναπαριστούν τον Αστερισμό του Λέοντος, με την ημισέληνο να απεικονίζει τον αστέρα Βασιλίσκο (α Λέοντος).[3] Οι τρεις πλανήτες επάνω από την πλάτη του λιονταριού έχουν τις ακόλουθες περιγραφές:

- ΠΥΡΟΕΙΣ ΗΕΡΑΧΛΕΟΣ = το φλεγόμενο του Ηρακλή = πλανήτης Άρης, άγαλμα του Ηρακλή-Αρτάγνη-Άρη.
- ΣΤΙΛΒΟΟΝ ΑΠΟΛΛΟΝΟΣ = ακτινοβόλο του Απόλλωνος = πλανήτης Ερμής, άγαλμα του Απόλλωνος-Μίθρα-Ήλιου-Ερμή.
- ΠΗΑΕΤΟΝ ΔΙΟΣ = Φαέθων Διός = πλανήτης Δία άγαλμα του Δία-Ωρομάσδη.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, η μοναδικότητα του όρους έχει πολύ ενδιαφέρον, και χρειάζεται ακόμη πολλή διεπιστημονική διερεύνηση, για να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του...

Από το 1987 ο αρχαιολογικός χώρος του Νεμρώδ έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.


Του Γιώργου Λεκάκη


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βλ. Γ. Λεκάκη "Η Άγνωστη Μικρά Ασία".

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ-ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΠΗΓΕΣ:
[1] Βλ. Siliotti 2006.
[2] Βλ. Y. Dörner, 2012.
[3] Βλ. St. Heilen «ZUR DEUTUNG UND DATIERUNG DES “LÖWENHOROSKOPS”AUF DEM NEMRUT DAǦI», Epigraphica Anatolica, 2005.




Πηγή