Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ερωτικές "Αφροδίτες" στα θεμέλια του μετρό Θεσσαλονίκης

Αποκαλύφθηκε στο συνέδριο "Αρχαιότητες σε Τροχιά" πως η θεά που λατρευόταν από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης από αρχαιοτάτων χρόνων.

Κάτω από τα θεμέλια στη νότια είσοδο των έργων του μετρό στην Αγίας Σοφίας αναδύθηκε...η θεά Αφροδίτη ή αλλιώς το αγαλμάτιο της Αφροδίτης. Όπως υπογράμμισε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη στην εκδήλωση- συνέδριο "Αρχαιότητες σε Τροχιά" που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο αρχαίας αγοράς Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα στρώματα διαφόρων ανασκαφών από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, αποκαλύφθηκε άγαλμα νεότερης γυναικείας μορφής, σε όρθια στάση και με γυμνό σώμα χωρίς ωστόσο να διασωθεί η κεφαλή.

"Το εν λόγω αγαλμάτιο παραπέμπει σε απεικόνιση της θεάς Αφροδίτης μιας παραλλαγής της αναδυόμενης Αφροδίτης" συμπληρώνει, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ευρήματα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τη ύπαρξη ενδεχομένως κάποιου ναού της Αφροδίτης στην περιοχή. Από τις ανασκαφές βρέθηκε επίσης ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει μισοξαπλωμένη την Αφροδίτη με τον θεό Έρωτα στην αγκαλιά της.

Τα παραπάνω στοιχεία σύμφωνα με την αρχαιολόγο, αποτελούν τεκμήρια για την επαναλαμβανόμενη παρουσία της θεάς στην περιοχή, η οποία από αρχαιοτάτων χρόνων λατρευόταν από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Αποφασίστηκε η δημοπράτηση στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Αττικό Μετρό στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης- συνεδρίου  "Αρχαιότητες σε  Τροχιά" ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Μυλόπουλος.

"Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της Αττικό μετρό στην Αθήνα, αποφασίσαμε τη δημοπράτηση μιας μελέτης ανάπτυξης μετρό στη Θεσσαλονίκη. Που σημαίνει ότι πέρα από τη βασική γραμμής στα ανατολικά, την επέκταση στα δυτικά και τη σύνδεση με το αεροδρόμιο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει κι άλλες γραμμές, εάν κριθούν βιώσιμες" σημείωσε ο ίδιος, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο από τη μελέτη αυτή να δημιουργηθούν γραμμές τραμ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετικά με τις ανασκαφές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, έχουν ολοκληρωθεί στο σκάμμα της Αγίας Σοφίας ενώ μένει μόνο η ανασκαφή στη Βενιζέλου που θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 16-18 μηνών. Να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν αρχαιολογικές εργασίες και στην επέκταση της γραμμής στα δυτικά.


Πηγή