Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ο μυστηριώδης θάνατος της νεαρής αρχόντισσας και του εμβρύου της στη Μυτιλήνη του 8ου πΧ αιώνα

Μια τραγωδία που διαδραματίστηκε πριν από 28 αιώνες έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα στη Λέσβο, όπου εντοπίστηκε ασύλητος τάφος νεαρής αρχόντισσας, που πέθανε ενώ διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν από τον προϊστάμενο Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης» στο νέο αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Ο τάφος της αρχόντισσας βρέθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης φρεατίου στον κάμπο του Ιππείου τον Φεβρουάριο του 2016. Ο τάφος που βρέθηκε ενάμιση μέτρο κάτω από το δρόμο, έκρυβε στο εσωτερικό του τον άθικτο σκελετό μιας νεαρής γυναίκας. Μάλιστα με το δεξί της χέρι αγκάλιαζε την κοιλιά της. Στη συνέχεια εντοπίστηκε μικρό λιθοειδές οστό εμβρύου 30 εβδομάδων στην περιοχή της κοιλιάς της νεκρής, αποδεικνύοντας ότι ήταν έγκυος πριν χάσει τη ζωή της.

Δεν σώθηκαν άλλα υπολείμματα του εμβρύου. Όμως ίχνη τοκετού στις εσωτερικές επιφάνειες των λαγονίων οστών της νεκρής αποκάλυπταν ότι είχε ήδη γεννήσει και άλλο ή και άλλα παιδιά. Ο τάφος της είχε πλούσια κτερίσματα που δείχνουν ότι είχε ευγενή καταγωγή. Ο τάφος ήταν στολισμένος με πήλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, χρυσά σκουλαρίκια με χρυσά φύλλα και χάνδρα.

Τα χρυσά κοσμήματα που βρέθηκαν είναι μοναδικά στο είδος στον ελλαδικό χώρο και άμεσα συνδεόμενα με τη χρυσοχοΐα του 8ου και κυρίως του 7ου αι. π. Χ. από τη Μικρά Ασία.

Πώς πέθανε η νεαρή αρχόντισσα;


Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η ανθρωπολόγος Δρ Photini McGeorge η νεαρή αρχόντισσα υπέκυψε από τα σοβαρά κατάγματα. Η έρευνα έδειξε ότι είχε σοβαρό κάταγμα στο κεφάλι, σπασμένη σιαγόνα, επιπρόσθετα πολλαπλά κατάγματα στα οστά της αριστερής πλευράς, στον αυχένα αλλά και στα άκρα. Το ερώτημα είναι εάν υπήρξε θύμα βίαιης επίθεσης ή δυστυχήματος.

Η Δρ McGeorge εκτιμά ότι η βίαιη επίθεση θα ήταν ανακόλουθη με τη θέση της και τα δώρα στον τάφο της. Γι αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπήρξε θύμα σεισμού.


Δείτε τα Ευρήματα των ανασκαφών 1, 2, 3


Με πληροφορίες από ΕΡΤ Αιγαίου και ΑΠΕ





Πηγή