Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Τα διασημότερα μαρμάρινα αγάλματα Κούρων

Η ονομασία "Κούρος" προέρχεται από τη δωρική λέξη Κώρος που σημαίνει παιδί, ανδρόπαις, αρχαϊκός Απόλλων, νέος έφηβος, παλικάρι. Στην Ιωνική διάλεκτο ονομάζονταν Κούρος.
Οι Κούροι εμφανίζονται ως γυμνοί νέοι και έδωσαν αφορμή να διαδοθεί η γυμνότητα ευρύτερα στην τέχνη.

Συνοψίζοντας την πορεία της εξέλιξης των Κούρων οι πρώτοι αρχαϊκοι Κούροι αποδίδονται γεωμετρικά, που συν τω χρόνω ξεφεύγουν από τα γεωμετρικά πλαίσια, αποκτούν πλαστικότητα, αλλά έχουν μια έκφραση δαιμονική (θεϊκή), υπεράνθρωπη. Ακολουθεί το αρχαϊκό μειδίαμα και καταλήγει στα τελευταία αρχαϊκά χρόνια με τη σοβαρή έκφραση της πνευματικότητας και πλαστικότητα στις κινήσεις οδηγώντας σιγά σιγά την γλυπτική στην Κλασική περίοδο.

Έτσι στην αρχαϊκή περίοδο από το  600 - 480 π.Χ δημιουργούνται εξαιρετικά μαρμάρινα έργα τέχνης με την μορφή Κούρων τα διασημότερα από τα οποία έχουν διασωθεί εκθέτουμε παρακάτω :

Ο Κούρος του Κεραμεικού. - Αθήνα , Μουσείο Κεραμεικού


Ο Κούρος του Κεραμεικού ,η Κούρος της Ιεράς Πύλης ,βρέθηκε το 2002 σε ανασκαφές στον Κεραμεικό. Είναι έργο του 600-590 π.Χ και το ύψος του φτάνει τα 2,10 μ .
Κατά πάσα πιθανότητα ήταν επιτύμβιο μνημείο.

Ο Κούρος πιθανόν είχε καταστραφεί κατά την εισβολή των Περσών το 480.π.Χ και αργότερα είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό στην κατασκευή των τειχών της πόλης.

Ο Κούρος της Νέας Υόρκης - Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης - Νέα Υόρκη


Ο Κούρος λέγεται βρέθηκε στην Κερατέα Αττικής και είναι πιθανόν έργο του ίδιου Γλύπτη που κατασκεύασε τον Κούρο του Κεραμεικού. Χρονολογείται  μεταξύ 590 και 580 π.Χ. και έχει ύψος 1,96 μ. Θεωρείται ότι ήταν επιτύμβιο μνημείο.

Ο Κούρος του Σουνίου - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο Υπερμεγέθης Κούρος βρέθηκε το 1906 στο ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, μέσα σ' ένα πηγάδι, μαζί με κομμάτια από άλλους δυο κούρους. Πιθανόν θάφτηκαν μετά από την καταστροφή από τους Πέρσες το 480 π.Χ. Πιθανότατα ήταν ανάθημα και έστεκε μπροστά στο ναό του Σουνίου. Είναι έργο του 590-580 π.Χ. κατασκευασμένος από μάρμαρο Νάξου και το ύψος του φτάνει τα 3,05 μ.

Οι Κούροι των Δελφών - Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών


Είναι έργα του 580 π.Χ και το ύψος τους φτάνει το 1,97 μ. Οι κούροι ήταν αφιέρωμα των Αργείων στον Απόλλωνα και, σύμφωνα με την επιγραφή που είναι χαραγμένη στο βάθρο ,άλλα δεν σώζεται ολόκληρη , κατασκευάσθηκαν από τον Αργείο γλύπτη (Πολύ)μήδη

Από τους περισσότερους μελετητές ταυτίζονται με τον Κλέοβι και το Βίτωνα, δύο νέους από το Άργος, γιους της ιέρειας της Ήρας. Κατά άλλους είναι οι Διόσκουροι , Κάστωρ και ο Πολυδεύκης..

O Κολοσσιαίος Κούρος της Σάμου - Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου


Το μοναδικό αυτό έργο αρχαϊκής πλαστικής βρέθηκε κατά την ανασκαφική έρευνα στο χώρο της Ιεράς Οδού στα ανατολικά του Ηραίου, κατά το έτος 1980. Ήταν ένας από τους 5 - 6 κολοσσιαίους κούρους που στόλιζαν την βόρεια πλευρά της Οδού που οδηγούσε από την αρχαία πόλη της Σάμου στο Ιερό.

Το υπερφυσικό του μέγεθος φτάνει τα 5,25 μ. και είναι έργο του 570 π.Χ. περίπου. Ο αριστερός του μηρός φέρει την επιγραφή «ΙΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ». Δηλαδή τον έστησε ο Ισχής, ο γιος του Ρήσιου.

Ο Κούρος της Τενέας - Γλυπτοθήκη του Μονάχου


Βρέθηκε το 1846 κοντά στην Κόρινθο στη νεκρόπολη της Τενέας. Το άγαλμα είχε κρυφτεί προσεχτικά , προφανώς για να προστατευτεί από επιδρομές βαρβάρων. Είναι χαρακτηριστικό έργο κορινθιακής τέχνης

Η κατασκευή του χρονολογείται γύρω στο 560 π.Χ. και είναι κατασκευασμένος από παριανό μάρμαρο. Το ύψος του είναι  περίπου 1,60 μ.

Οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας 


Τα αγάλματα προέρχονται από την αρχαία Τενέα, πόλη των Κορινθίων και είχαν πέσει πρόσφατα θύματα αρχαιοκαπηλίας. Φιλοτεχνημένοι από νησιωτικό μάρμαρο, οι κούροι έχουν ύψος 1,82 και 1,78 μ. αντιστοίχως και είναι έργα του τρίτου τέταρτου του 6ου αιώνα π.Χ. Οι Κούροι προέρχονται από το ίδιο εργαστήριο και έχουν φιλοτεχνηθεί πιθανότατα από τον ίδιο καλλιτέχνη.

Ο Κούρος της Βολομάνδρας - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο Κούρος της Βολομάνδρας είναι ένα μαρμάρινο επιτύμβιο άγαλμα που βρέθηκε σε αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή της Βολομάνδρας στα Μεσόγεια Αττικής. Χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ. και έχει ύψος 1,79 εκ.


Ο Κούρος της Μήλου - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Ο Κούρος είναι κατασκευασμένος από ναξιώτικο μάρμαρο και είναι έργο του 550 π.Χ. περίπου. Το ύψος του είναι 2,14 μ. Πιθανόν ήταν επιτύμβιο μνημείο.

Ο Κούρος του Μονάχου - Γλυπτοθήκη του Μονάχου


Ο Κούρος του Μονάχου είναι αριστουργηματικό έργο γλυπτικής από την αρχαία Αττική.   Δημιουργήθηκε το 540 π.Χ. περίπου.  Έχει κατασκευαστεί από παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2 ,11 μ.

Η κοντή κόμμωση του Κούρου αποτελεί νέο στοιχείο , χαρακτηριστικό των θνητών του β΄ μισού του 6ου αι. σε αντίθεση με τα μακριά μαλλιά που έχουν συνήθως οι θεοί και οι ήρωες.


Οι Κούροι από το Ιερό του Απόλλωνος στο όρος Πτώο Βοιωτίας 


Κούρος από το Πτώο Νο1 -  Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Μαρμάρινο βοιωτικό έργο που βρέθηκε μαζί με άλλους κούρους στο ιερό του Απόλλωνα, στο Πτώο της Βοιωτίας. Χαρακτηρίζεται από έντονη νησιωτική επίδραση, όπως και πολλά ακόμη γλυπτά της ίδιας περιόδου, που προέρχονται από το ιερό του Πτώου. Είναι έργο του 550 π.Χ περίπου και ύψος του είναι 1.36 μ.

Κούρος από το Πτώο Νο 2 - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Αναθηματικός κούρος σε φυσικό μέγεθος κατασκευασμένος από ναξιακό μάρμαρο. Βρέθηκε το 1885. Είναι έργο του 550 π.Χ. περίπου.

Κούρος από το Πτώο Νο 3 - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Αναθηματικός Κούρος σε φυσικό μέγεθος κατασκευασμένος από νησιωτικό μάρμαρο. Είναι έργο του  520 π.Χ. περίπου

Κούρος από το Πτώο Νο 4 - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το μέγεθος του Κούρου αυτού είναι μικρότερο του φυσικού. Αποτελούσε ανάθημα στον αργυρότοξο Απόλλωνα από τους Πυθέα και Αισχρίωνα. Είναι έργο του 500 π.Χ περίπου.

Ο Κούρος της Μερέντα - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Βρέθηκε το 1972  στη Μερέντα της Αττικής στον αρχαιολογικό χώρο της Μυρρινούς. Ο κούρος ήταν επιτύμβιο άγαλμα. Βρέθηκε θαμμένος μαζί με την κόρη Φρασίκλεια, και πιστεύεται ότι ήταν έργο του Αριστίωνα από την Πάρο. Χρονολογείται μεταξύ 540 και 530 π.Χ. και έχει ύψος 1,89 μ

Ο Κούρος του Μιλάνου - Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας


Ο Κούρος του Μιλάνου είναι πιθανόν έργο Αθηναίου γλύπτη και είναι κατασκευασμένος από ναξιακό μάρμαρο. Είναι έργο του  540- 530 π.Χ και το ύψος του , χωρίς τα κάτω άκρα που δεν βρέθηκαν , είναι 1,39 μ.

Ο Κούρος της Αναβύσσου -  Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο Κούρος της Αναβύσσου ,ή Κούρος του Κροίσου ,βρέθηκε στην Ανάβυσσο το 1937, οι αρχαιοκάπηλοι τον έκοψαν με πριόνι σε δύο κομμάτια και τον φυγάδεψαν στο Παρίσι. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το άγαλμα είναι έργο πιθανόν του 530 π.Χ. και έχει 1,95 μ. ύψος. Ο κούρος ήταν νεκρικός ανδριάντας που ήταν στημένος σε έναν τάφο στη νεκρόπολη της Αναβύσσου. Το όνομα Κροίσος αναφέρεται στο επιγραμματικό κείμενο που είναι σκαλισμένο στη βάση του:

«Στάσου και θρήνησε δίπλα στο μνήμα του πεθαμένου Κροίσου, που πολεμούσε στην πρώτη γραμμή όταν τον εξολόθρεψε ο μανιασμένος Άρης.»

Ο Κούρος της Κέας -  Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ανακαλύφθηκε το έτος 1930 στη θέση του  αρχαίου νεκροταφείου στην Κορρησία της νήσου Κέας. Ήταν επιτύμβιο μνημείο κατασκευασμένο από νησιωτικό μάρμαρο. Το ύψος του είναι 2,07 μ και είναι έργο του 520-530 π.Χ.

Ο Κούρος της Ανάφης - Βρετανικό Μουσείο


Ο Κούρος της Ανάφης η «Απόλλων του Στράνγκφορντ» , όπως αλλιώς ονομάζεται εξαιτίας του πρώην κάτοχου του, χρονολογείται μεταξύ 500-490 π.Χ. Είναι κατασκευασμένος από από πάριο μάρμαρο και το ύψος του είναι 1,01 μ. Το σπουδαίο άγαλμα που βρέθηκε στην Ανάφη κλάπηκε  και φυγαδεύθηκε στην Βρετανία.

O Κούρος του Αριστοδίκου - Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Ο Κούρος βρέθηκε το 1944 λίγο έξω από την Κερατέα της Αττικής, στην περιοχή ενός νεκροταφείου της αρχαϊκής εποχής. Είναι έργο του 500 π.Χ. περίπου και έχει ύψος 1,96 μ. Η επιγραφή που υπάρχει στο βάθρο μας πληροφορεί την ταυτότητα του νεκρού  : "Αριστοδίκο". Είναι κατασκευασμένος από παριανό μάρμαρο και θεωρείται ως  έργο ορόσημο στην εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής .



Πηγή