Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2019

Άλλη μια χρονιά έφυγε με πολλές αναρτήσεις για την Αρχαία Ελλάδα. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε μια αναδρομή στο 2019 με το ετήσιο Top 10 των δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών του http://elhalflashbacks.blogspot.com


10. Γι’αυτό δεν βρήκαν το Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη

Σαν ερευνητής που έχω εμβαθύνει πολύ στα παγκόσμια μυστήρια, έχω μάθει να φιλτράρω τις πληροφορίες και μπορώ να καταλάβω αν κάποιος λέει αλήθεια ή όχι. Παρακολουθώ πολύ στενά τα τεκτενόμενα της Αμφίπολης και έχω καταλήξει σε ένα μοναδικό συμπέρασμα: Αυτοί μας δουλεύουν κανονικά. Νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο!!!

Περισσότερα εδώ.


9. 30 Καθημερινές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα

Στον καθημερινό μας λόγο χρησιμοποιούμε διαχρονικές φράσεις λαϊκής σοφίας, την προέλευση των οποίων οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Περισσότερα εδώ.


8. Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων

Οι αρχαίοι Έλληνες πράγματι έβριζαν. Δείτε τις πιο γνωστές βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων, όπως καταγράφονται το βιβλίο του Μάριου Βερέττα, «Τα βρωμόλογα των αρχαίων Ελλήνων»

Περισσότερα εδώ.


7. Βεργίνα: Τι έδειξε η αξονική τομογραφία στα οστά του Φιλίππου

Ο δρ Θεόδωρος Αντίκας ανθρωπολόγος – ανατόμος, επιστημονικός συνεργάτης σε πλήθος ανασκαφών, μιλά στο TheTOC.gr για τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε η νέα ανθρωπολογική ανάλυση οστών από τις δύο χρυσές λάρνακες που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ της Βεργίνας.

Περισσότερα εδώ.


6. Ο καθηγητής που παρατήρησε κάτι στα ελληνικά αγάλματα που δεν είχε δει κανείς εδώ και 2.500 χρόνια

«Η επιστήμη είναι σαν το σεξ», συνήθιζε να λέει ο κορυφαίος θεωρητικός φυσικός Ρίτσαρντ Φάινμαν, «κάποιες φορές κάτι χρήσιμο προκύπτει, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που την κάνουμε».

Περισσότερα εδώ.


5. Πλανήτης Αντίχθων: H «δεύτερη Γη» που έψαχναν οι αρχαίοι Έλληνες στο ηλιακό σύστημα

Ο Αντίχθων είναι σώμα του ηλιακού συστήματος με μάζα ίση με αυτή της Γης, την ύπαρξη του οποίου υπέθεσε ο Έλληνας φιλόσοφος Φιλόλαος στο μη γεωκεντρικό κοσμολογικό του μοντέλο, στο οποίο όλα τα σώματα στο Σύμπαν περιστρέφονται γύρω από ένα Κεντρικόν Πυρ.

Περισσότερα εδώ.


4. Πόσα καράτια είναι η βέρα σας; Ξέρετε ότι το «καράτι» προέρχεται από ένα ταπεινό ελληνικό δένδρο που έδωσε τη μονάδα μέτρησης του χρυσού από την αρχαία Ελλάδα;

Η ξυλοκερατιά ή χαρουπιά είναι ένα δέντρο που φυτρώνει συνήθως σε χώρες με μεσογειακό κλίμα. Οι σπόροι του φυτού περιέχονται μέσα στους λοβούς, οι οποίοι μοιάζουν με φασόλια.

Περισσότερα εδώ.


3. Ηρόδοτος ποιοι έκτισαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου;

O Ηρόδοτος αναφερόμενος στον λαβύρινθο της Αιγύπτου λέει οτι τις πυραμίδες τς έκτισαν Ελληνες αρχιτέκτονες!

Περισσότερα εδώ.


2. Αιγαίο : Βρέθηκε γρανιτένια άγκυρα τεράστιου πλόα του 6ου αιώνα π.Χ. βάρους 400 κιλών...!

Περισσότερα εδώ.


1. Τι εκπληκτικό συμβαίνει στην αίθουσα του θρόνου στην Κνωσό;

Όσο μελετά κανείς την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας των Μινωιτών τόσο περισσότερο μένει έκθαμβος από τη σοφία, την αποτελεσματικότητα  αλλά και το μυστικισμό που τη διακρίνει.

Περισσότερα εδώ.