Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι Κρητομινωίτες ταξίδευαν έως τις Βρετανικές Νήσους

Η προέλευση του κασσίτερου που χρησιμοποιείται στην Εποχή του Χαλκού είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην αρχαιολογική έρευνα. Τώρα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn στο Mannheim έχουν λύσει μέρος του παζλ.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους των φυσικών επιστημών, εξέτασαν τον κασσίτερο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. που βρέθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους του σημερινού Ισραήλ, στις Συροπαλαιστινιακές ακτές (ενός ναυαγίου μόλις 900 μέτρα βόρεια του Hishuley Carmel και 550 μέτρα νότια της περιοχής Haifa ) της Μ.Ασίας και της Ελλάδας.

Ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι αυτό το είδος κασσίτερου σε μορφή πλινθωμάτων δεν προέρχεται από την Κεντρική Ασία, όπως είχε υποτεθεί προηγουμένως, αλλά από τις καταθέσεις κασσίτερου στην Ευρώπη.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ακόμη και στην εποχή του Χαλκού, πρέπει να υπήρχαν πολυάριθμα εμπορικά δρομολόγια μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Υψηλά εκτιμώμενες πρώτες ύλες όπως κασσίτερος καθώς και κεχριμπάρι, γυαλί και χαλκός ήταν οι κινητήριες δυνάμεις αυτού του πρώιμου διεθνούς εμπορικού δικτύου.

Το κρατέρωμα , κράμα χαλκού και κασσίτερου, (Ο μπρούτζος που τόσο λάτρευαν οι αρχαίοι είναι ένα κράμα χαλκού 88%, και κασσίτερου 12%.) παράγεται ήδη στη Μέση Ανατολή, την Μ.Ασία και το Αιγαίο στην τέταρτη και τρίτη χιλιετία π.Χ.

Οι γνώσεις σχετικά με την παραγωγή της εξαπλώθηκαν γρήγορα σε μακρινές γωνιές του Παλαιού Κόσμου.

►Το κρατέρωμα είναι κράμα χαλκού–κασσιτέρου, αν και ο όρος χρησιμοποιείται και για πολλά άλλα κράματα χαλκού.Συχνά το κρατέρωμα συγχέεται με τον ορείχαλκο, που είναι κατά βάση κράμα χαλκού–ψευδαργύρου. Η σύγχυση στην αδιάκριτη χρήση της λέξης μπρούντζος[1] τόσο για κρατερώματα όσο και για ορείχαλκους δεν γίνεται μόνον στα ελληνικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες όπως π.χ. στα αγγλικά, όπου το κρατέρωμα αποκαλείται bronze και ο ορείχαλκος αποκαλείται brass.

Αυτό συμβαίνει επειδή συνήθως η διάκριση γίνεται κυρίως με βάση το χρώμα: στην γλώσσα της αγοράς, «μπρούντζοι» ή «κρατερώματα» αποκαλούνται τα πιο καφεκόκκινα κράματα χαλκού, ενώ τα κράματα χαλκού με χρώμα κιτρινόχρυσο αποκαλούνται ορείχαλκοι. Ιστορικά, το κρατέρωμα ανακαλύφθηκε πολύ πριν από τον ορείχαλκο. Το κρατέρωμα ανακαλύφθηκε γύρω στο 4000 π.Χ. ◄

►Ο ορείχαλκος είναι κράμα χαλκού-ψευδαργύρου, που χρησιμοποιείται από την ελληνιστική εποχή μέχρι τις ημέρες μας σε πάρα πολλές εφαρμογές, μεταξύ άλλων και στην κατασκευή των πνευστών μουσικών οργάνων, που είναι γνωστά ως «χάλκινα».Ο ορείχαλκος αναφέρεται σε ορισμένα αρχαία ελληνικά κείμενα, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο κατά πόσο ο όρος αυτός ανταποκρίνονταν πράγματι σε κράμα χαλκού-ψευδαργύρου.

Ο Ησίοδος αναφέρει ότι ο Ηρακλής φορούσε κνημίδες από ορείχαλκο: «Ὣς εἰπὼν κνημῖδας ὀρειχάλκοιο φαεινοῦ, / Ἡφαίστου κλυτὰ δῶρα, περὶ κνήμῃσιν ἔθηκεν» (Ησίοδος, Ἀσπὶς Ἡρακλέους, στ. 122–123). Σε έναν Ομηρικό ύμνο, αναφέρεται ότι η Αφροδίτη φορούσε σκουλαρίκια από ορείχαλκο και χρυσό: «ἐν δὲ τρητοῖσι λοβοῖσιν / ἄνθεμ' ὀρειχάλκου χρυσοῖό τε τιμήεντος» (Ὁμηρικοὶ ὕμνοι, 6, Εἲς Ἀφροδίτην, στ. 8–9).

Ο Πλάτων στον Κριτία αναφέρει ότι οι κάτοικοι της μυθικής Ατλαντίδας γνώριζαν τον «ἐκ γῆς ὀρυττόμενον» ορείχαλκο, που έλαμπε σαν φωτιά («πυρώδης») και ήταν το πιο πολύτιμο μέταλλο μετά τον χρυσό. Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως τα τείχη της ακρόπολης και το εσωτερικό του ναού του Ποσειδώνα στην Ατλαντίδα ήταν επενδυμένα με ορείχαλκο (Πλάτων, Κριτίας, 114e, 116b-d, 119d).

Οι αναφορές στην αξία του μετάλλου, που στην εποχή του Κριτία δεν υπήρχε πλέον, οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα πως ο ορείχαλκος του Πλάτωνα ήταν μάλλον κάποιο μυθικό υλικό ή κάποιο κράμα χαλκού–χρυσού. Άλλωστε, στην αρχαία Κόρινθο παρασκεύαζαν κράματα χαλκού με διαφορετικές αποχρώσεις, ένα εκ των οποίων το ονόμαζαν «ἡπατίζον» επειδή το χρώμα του ήταν σκοτεινό ερυθρό σαν συκώτι (αρχ. ελλ.: ἥπαρ) (Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Historia Naturalis, 34.8).

Ο Στράβων, που έζησε στα ελληνιστικά χρόνια, είναι ο πρώτος που αναφέρει τον ψευδάργυρο ως μέταλλο που παρασκευάζονταν με «απόσταξη» μεταλλεύματος στην περιοχή της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας κοντά στην Τροία, καθώς και τον ορείχαλκο ως κράμα χαλκού και ψευδάργυρου που παρασκευάζονταν με σύντηξη των δύο μετάλλων (Στράβων, Γεωγραφία, βιβλίο XIII, 1.56).

Ο ορείχαλκος αναφέρεται επίσης και στο βιβλίο Περὶ θαυμασίων ἀκουσμάτων, που αποδίδεται σε άγνωστο μιμητή του Αριστοτέλη. Στο τελευταίο, αναφέρεται πως ορείχαλκος παρασκευάζονταν στην Μαύρη θάλασσα με την αναγωγή μεταλλευμάτων χαλκού μαζί με καδμεία.

Η καδμεία ήταν είτε καλαμίνα, δηλαδή μετάλλευμα σμισθονίτη (ZnCO3) και ημιμορφίτη (Zn4Si2O7(OH)2·H2O) είτε οξείδια του ψευδαργύρου (ZnO με προσμίξεις οξειδίων του σιδήρου) που σχηματίζονταν σε χώρους καμίνευσης μεταλλευμάτων χαλκού, μολύβδου ή κασσίτερου.◄

Τα κασσίτερος, στο αντικείμενο αυτής της εργασίας, είναι μια ειδική ομάδα τεχνουργημάτων. Αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο είδος εμπορικών αγαθών και ένας μικρός αριθμός από αυτά, που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού , ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου .

Ένα σπάνιο παράδειγμα, και μέχρι σήμερα το μόνο από ένα χερσαίο περιβάλλον σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, είναι το τεμάχιο κασσίτερου από τον Μόχλο .

Ο Μινωικός οικισμός βρίσκεται σε ένα μικρό νησί πολύ κοντά στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης. Το νησί συνδέθηκε με την ηπειρωτική Κρήτη μέσω γης που εκτέθηκε έτσι μέχρι την «ελληνιστική» εποχή.

Η περιοχή ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο σε όλη την εποχή του Χαλκού , αλλά ειδικότερα κατά τη διάρκεια της Νεοανακτορικής περιόδου (1700-1425 π.Χ.). Είχε πλούσιες μεταλλικές και κεραμικές παραδόσεις, ήταν ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι κατά μήκος των διαδρομών προς και από την Κύπρο και το Λεβάντε και ήταν επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο .

Καταστράφηκε από τους σεισμούς της Νεοανακτορικής περιόδου, ιδιαίτερα την εποχή της έκρηξης της Σαντορίνης (περίπου το 1530 π.Χ.), όταν χρειαζόταν να ξαναχτιστεί μεγάλος αριθμός κτιρίων και τα μεταλλικά και αγγειοπλαστικά εργαστήρια μεταφέρθηκαν στις ακτές της ηπειρωτικής Κρήτης.

Το 2004, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Μινωικό οικισμό του Μόχλου στην Κρήτη ανακαλύφθηκαν ράβδοι κασσίτερου  σε μια αποθήκη που ανήκει στην δυτική πτέρυγα σε ένα μεγάλο τελετουργικό κτίριο . Αυτό το κτίριο που ονομάστηκε B.2 - είχε πολλά δωμάτια, και δίπλα στην αποθήκη με το μετάλλευμα κασσίτερου ήταν ένα μεγάλο δωμάτιο , που πιθανώς χρησιμοποιήθηκε για μια τελετή που περιελάμβανε κατανάλωση αλκοόλ(οίνου) .

Στην αντίθετη πλευρά, υπήρχε ένας άλλος χώρος  στον οποίο βρέθηκαν έξι μπρούντζινες λεκανίδες. Μέσα από την ίδια αποθήκη τρεις  πιθανά πίθοι θάφτηκαν στο έδαφος, έτσι ώστε τα στόμιά τους ήταν ακριβώς επάνω από το επίπεδο του δαπέδου, μια κοινή πρακτική στα μινωικά σπίτια για την αποθήκευση τροφίμων ή υγρών.

Κάτω από τον μεγαλύτερο και εσώτατο πίθο περίπου. 0,4 μέτρα κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η τώρα, πλήρως αποσαθρωμένη ράβδος κασσίτερου βρισκόταν δίπλα σε μια χάλκινη τρίαινα. Είχαν τοποθετηθεί μαζί με την τρίαινα και πριν τοποθετηθούν οι πίθοι και η γη γεμίστηκε μέχρι το αρχικό επίπεδο δαπέδου .

Το κομμάτι κασσίτερου ανήκε σε μια «πολύτιμη» κατάθεση (θαμμένο) θεμελίων όπου προσφέρθηκε στη θεά στην οποία αφιερώθηκε το κτίριο και προστατεύτηκε από την τρίαινα. Ως μέρος μιας τελετουργικής κατάθεσης θεμελίωσης τοποθετήθηκε όταν το κτίριο κατασκευάστηκε στην αρχή της Ύστερης Μινωικής περιόδου περί το 1530 π. Χ.και παρέμεινε κρυμμένο όταν το κτίριο καταστράφηκε εκατό χρόνια αργότερα. Είναι περίπου 200 χρόνια παλαιότερα από τα άλλα πλινθώματα που εξετάσθηκαν σε αυτή την έρευνα το έγγραφο ( Πίνακας 1 ).

"Ο μπρούτζος (και ο χαλκός) χρησιμοποιείται για να κάνει όπλα, κοσμήματα και όλα τα είδη καθημερινών αντικειμένων, δικαιολογημένα κληροδοτεί το όνομά του σε μια ολόκληρη εποχή. Η προέλευση του κασσίτερου είναι από καιρό ένα αίνιγμα στην αρχαιολογική έρευνα", εξηγεί ο καθηγητής Dr Ernst Pernicka, που εργάστηκε τόσο στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης όσο και στο Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn.

"Τα αντικείμενα και τα αποθέματα του κασσίτερου είναι σπάνια στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κάποια από τα αντικείμενα που μελετήσαμε, δεν είχε πρακτικά καμία από τις δικές της αποθέσεις η μεταλλείων, επομένως η πρώτη ύλη στην περιοχή αυτή πρέπει να έχει εισαχθεί», εξηγεί ο ερευνητής .

Τα μέταλλα που διακινούνται σε μορφή ράβδων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την έρευνα, επειδή τα ζητήματα προέλευσης μπορούν να στοχευθούν ειδικά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα ισοτόπου μολύβδου και κασσίτερου καθώς και ανάλυση ιχνοστοιχείων, η ερευνητική ομάδα της Heidelberg-Mannheim με επικεφαλής τον καθηγητή Pernicka και τον Δρ. Daniel Berger εξέτασε το υλικό που βρέθηκε στην Μ.Ασία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Αυτό τους επέτρεψε να επαληθεύσουν ότι αυτός ο κασσίτερος προέρχεται από τις αποθέσεις στο έδαφος και μεταλλεία κασσίτερου στην Ευρώπη. Τα τεχνουργήματα από κασσίτερο από το Ισραήλ, για παράδειγμα, ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με κασσίτερο από την Κορνουάλη και το Ντέβον (Μεγάλη Βρετανία).

"Αυτά τα αποτελέσματα προσδιορίζουν ειδικά την προέλευση του μετάλλου του κασσίτερου για πρώτη φορά και συνεπώς δημιουργούν νέες ιδέες και ερωτήσεις για την αρχαιολογική έρευνα", προσθέτει ο Δρ. Berger, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο Κέντρο Αρχαιομετρίας του Curt Engelhorn.

Οι ράβδοι που βρέθηκαν στο σημερινό Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν παραδείγματα αναδυόμενων εμπορικών δικτύων κασσίτερου μεταξύ της βορειοδυτικής Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου - πιθανώς μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας κάτω από τη μυκηναϊκή εμπορική επανάσταση και που θα μπορούσαν να έχουν διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια.

Συμπερασματικά η αρχαιομεταλλουργική εξέταση 27 πλινθωμάτων χρονολογίας από το  1530 έως το 1300 π.Χ. από πέντε τοποθεσίες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθιστά δυνατή την τοπική εγκατάσταση των δυνητικών προμηθευτών των μεταλλευμάτων με χημικές και ισοτοπικές αναλύσεις για πρώτη φορά. Η σύνθεση ισότοπου μολύβδου του κασσίτερου είναι το πιο σημαντικό δακτυλικό αποτύπωμα από την άποψη αυτή.

Προσδιορίζει με σαφήνεια τις ευρωπαϊκές καταθέσεις , μεταλλεία ως πηγές κασσίτερου για τις ράβδους που βρέθηκαν στο σημερινό  Ισραήλ, διότι η ηλικία μοντέλου Pb-Pb του κασσίτερου περίπου 290 Ma συνδέει την οριζόντια ζώνη Variscan (έκταση, χρονοδιάγραμμα και ο σχηματισμός του ευρωπαϊκού φλοιού)  με τα γονικά μεταλλεύματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των πλινθωμάτων κασσίτερου.

Η σύνθεση ισοτόπου κασσίτερου συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση του χώρου της προέλευσης κασσίτερου και σε συνδυασμό με ιχνοστοιχεία δείχνει ως πιθανές πηγές στα μεταλλεύματα της Κορνουάλης (πιθανώς από την περιοχή γρανίτη Carnmenellis). Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές πηγές που προέρχεται ο κασσίτερος που εξετάσθηκε , όπως η επαρχία Erzgebirge ή το γαλλικό Massif Central, δεν μπορούν να αποκλειστούν κατηγορηματικά.

Τα συμπεράσματα παραπάνω φαίνεται να είναι σε αντίθεση με την πρώτη ματιά με τη μορφή κειμένου αποδείξεις από το σήμερα ονομαζόμενο «Kultepe» στην Καππαδοκία και στο Μαρί της Κύπρου που χρονολογείται από τις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. (περίπου 20 ου -18 ου αιώνα π.Χ.).

Αυτά τα συμπεράσματα που υποδεικνύουν τις πηγές κασσίτερου κάπου στα ανατολικά της Μ.Ασίας και του Λεβάντε και ειδικά εκείνα από το Κυπριακό Μαρί υποδηλώνουν επιστημονικά ότι είναι εφικτό ένα εμπόριο κασσίτερου στην Κρήτη .



Πηγή