Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Πως η Ελληνική μυθολογία επηρέασε την σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία

Το 1955, ο διάσημος ποιητής και μελετητής, Robert Graves έγραψε, “Ο μύθος έχει δύο χρησιμότητες”. Η πρώτη είναι να απαντήσει κανείς τα αφελή ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά και η δεύτερη είναι να δικαιολογήσει ένα υπάρχον κοινωνικό σύστημα και να καταλάβει την παραδοσιακή του λειτουργικότητα και τα έθιμα του.

Στην πραγματικότητα, εάν μελετήσουμε τον κόσμο γύρω μας και ψάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, θα καταλάβουμε  πόσο ακριβής ήταν ο Graves σε αυτά που έλεγε εκεί στο 1955.
Η επίδραση της ελληνικής μυθολογίας στη σύγχρονη κοινωνία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Τέχνη, πολιτισμός, σύγχρονη γλώσσα, όλα αυτά δείχνουν την επίδραση της στη σημερινή μας κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, ο αρχαιότερος ελληνικός μύθος αποτελούσε μέρος της προφορικής παράδοσης και τα θέματα του αποκαλύφθηκαν τελικά αργότερα στην κλασσική λογοτεχνία. Ναι, ο ελληνικός μύθος είναι γεμάτος από γενναίους και θαρραλέους ήρωες αλλά και από τους δώδεκα Θεούς που κατοικούσαν στον Όλυμπο και ναι, συνεχώς παρενέβαιναν στις ανθρώπινες ζωές.

Πώς λοιπόν επηρεάζονται οι ζωές μας από την ελληνική μυθολογία;


Πολλοί πιστεύουν πως η ελληνική μυθολογία σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφώσει την αγγλική γλώσσα. Ένας μύθος του Ηρακλή, για παράδειγμα, είναι ένα έργο που περιέχει μια άμεση αναφορά σε έναν από τους δώδεκα άθλους του.

Η προσφιλής καθημερινή αγγλική έκφραση «between a rock and hard place» (πιάστηκαν ανάμεσα σε ένα βράχο και ένα σκληρό μέρος) είναι η άμεση αναφορά στην ιστορία των στρατιωτών που έχουν συλληφθεί ανάμεσα στο τέρας «Σκύλα» και την «Χάρυβδη» του ελληνικού μύθου.

Διάφορες φράσεις όπως οι «midas touch» (το άγγιγμα του Μίδα) «opening a pandora’s box» (το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας) αναφέρονται σε διάφορα  έργα της ελληνικής μυθολογίας. Όπως και το όνομα της Γης. (η Γαία είναι η μητέρα της γης στον ελληνικό μύθο.)

Εκτός από την αγγλική γλώσσα, η ελληνική μυθολογία έχει εμπνεύσει την τέχνη και τη λαϊκή παράδοση. Υπήρξαν αρκετές ταινίες που παρέπεμπαν σε μυθικούς χαρακτήρες, όπως ο «Percy Jackson and the lightening thief», ο «Ηρακλής» και η «Τροία» οριοθετούν τον ελληνικό μύθο στο σύγχρονο οπτικοακουστικό κοινό.

Η ταινία του Leonardo Dicaprio «Inception» εμπνέεται έντονα από τον ελληνικό μύθο για να εκδηλώσει το μύθο του λαβυρίνθου και του Μινώταυρου, όπου η μυθική πριγκίπισσα Αριάδνη ήταν πολύ έμπειρη με τα μυστικά για το χειρισμό του λαβυρίνθου με τον μίτο της. Ακόμη και πολλοί συγγραφείς και ποιητές όπως οι Shakespeare, Dante. Milton, T.S eliot εμπνεύστηκαν βαθιά από τη μυθολογία και κατάφεραν να γίνουν μάρτυρες της με τις άμεσες αναφορές που χρησιμοποίησαν στα έργα τους.

Τα παιχνίδια των Ολυμπιακών Αγώνων προέρχονται επίσης από παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του θεού Δία στην αρχαία Ελλάδα. Επίσης, η μορφίνη (morphine), ένα ναρκωτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πόνου, προέρχεται από τον αρχαιοελληνικό θεό του ύπνου, τον Μορφέα.

Τέλος, η ελληνική μυθολογία έχει ασκήσει την επιρροή της σημαντικά στην επιχειρηματική βιομηχανία. Υπάρχουν σήμερα αρκετές εταιρείες που χρησιμοποίησαν αρχαία ελληνικά πρότυπα ως όνομα στο λογότυπο της εταιρείας τους.

Μερικά απ’ αυτά είναι:


1_Nike: Η Nike είναι η ελληνική θεά της νίκης. Η γνωστή μάρκα αθλητικών εμπνεύστηκε από τον ελληνικό μύθο. Και κάνει μια αίσθηση που το Nike πήρε μετά από ένα τέτοιο μυθολογικό όνομα, μετά από όλα, το nike σημαίνει νίκη σε οτιδήποτε και όλα.

2_Amazon: Ο περίφημος ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου πήρε κι αυτός το όνομα του από την ελληνική μυθολογία. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το site για όνομά τον τίτλο των Αμαζόνων της Θράκης, που ήταν γυναίκες πολεμιστές.

3_Venus: Τα γνωστά ξυραφάκια καλλωπισμού των καλλίγραμμων και μη γυναικείων ποδιών χρησιμοποιούν ως θέλξει το όνομα της Ελληνίδας θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης.

4_ Tennnessee Titans: Γνωστό όνομα από τον χώρο του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Οι Τιτάνες βρισκόταν ενώπιον του Δία και των 12 θεών της μυθολογίας. Είναι από όπου ήρθαν ο Δίας, ο Άδης και ο Ποσειδώνας.

5_ Trozan: Ναι η γνωστή εταιρεία προφυλακτικών είναι επίσης εμπνευσμένη από τους «πανίσχυρους»  Έλληνες πολεμιστές. Οι κάτοικοι της ισχυρής πόλης της Τροίας που καταστράφηκε από τους Έλληνες κατά τον Τρωικό πόλεμο, μετά από πολιορκία δέκα ετών!!!


Πηγή