Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Κλεψύδρα. Πόσο καλά γνωρίζετε την Ακρόπολη;

Η αείρροη πηγή της Κλεψύδρας (γνωστή και ως Εμπεδώ από το όνομα της ομώνυμης Νύμφης), στη συμβολή του Περιπάτου (περιμετρικής διαδρομής της Ακρόπολης)  με την (προερχόμενη από την Αρχαία Αγορά) Οδό των Παναθηναίων σήμερα δεν είναι ορατή.

«Κλέβει» εδώ και 5.500 χρόνια το νερό  της (χρησιμοποιήθηκε ήδη από τη Μυκηναϊκή Εποχή) και μεταμορφώθηκε από πηγή σε πηγάδι, σε εκκλησία με άγιασμα και σε προμαχώνα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία εκεί λατρεύονταν οι Νύμφες, ενώ την εποχή του Κίμωνα (470 – 460 π.Χ.) κατασκευάστηκε κρηναίο οικοδόμημα και δεξαμενή με δάπεδο στρωμένο από πωρολιθικές πλάκες.

Όταν  η πηγή (στη βάση του βράχου) συμπεριελήφθη στο Υστερορρωμαϊκό τείχος (περ. 267 μ.Χ.), ανοίχτηκε πηγάδι που έφθανε μέχρι αυτήν, προστατευμένο με θολωτή κατασκευή και ήταν προσιτή πλέον μόνο από την Ακρόπολη.  Κατά την ελληνική επανάσταση η πηγή  χρησιμοποιήθηκε εκ νέου. Τότε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την οχύρωσε το 1822 με προμαχώνα, στον οποίο τοποθετήθηκε τότε αναμνηστική πλάκα.

ΠΡΟΜΑΧΕΩΝΑ ΤΟΝΔΕ ΠΗΓΑΙΟΥ ΥΔΑΤΟΣ ΑΝΗΓΕΙΡΕΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΟΔΥΣΣΕΥΣ ΑΝΔΡΙΤΖΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΥΝ ΤΩ ΓΕΝΝΑΙΩ ΓΟΥΡΑΕΝ ΕΤΕΙ ΑΩΚΒ ΚΑΤΑ ΜΗΝΑΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δεν περίμενε τότε ο στρατηγός ότι τρία χρόνια  μετά ο «γενναίος» Γ(κ)ούρας θα διέταζε τον εγκλεισμό του στη φυλακή (στα Προπύλαια), τον άγριο βασανισμό και την κατακρήμνισή του στο δάπεδο της Κλεψύδρας.


Πηγή