Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Τρωικός Πόλεμος η δεκαετής πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στα βασίλεια της Μικράς Ασίας, και σε εκείνα του Ελλαδικού χώρου. Ποιοι ήσαν όμως οι σύμμαχοι των Τρώων;

Ο Τρωικός Πόλεμος δεν ήταν μια μάχη ανάμεσα στα βασίλεια του Ελλαδικού χώρου και της Τροίας και δεν έγινε πολύ περισσότερο για την ωραία Ελένη, θα λέγαμε πως ο Τρωικός Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύρραξη ανάμεσα στα βασίλεια της Μικρά Ασίας, και σε εκείνα του Ελλαδικού χώρου.

Ο Τρωικός Πόλεμος στην Ελληνική μυθολογία ήταν μία δεκαετής πολεμική σύγκρουση των Ελλήνων (Αχαιοί ή Αργείοι ή Δαναοί στον Όμηρο, όπως αποκαλούσε τους Μυκηναίους) και των συμμάχων των Τρώων.

Οι Φρύγες κατά τον Όμηρο, ήταν σύμμαχοι των Τρώων στον πόλεμο κατά των Αμαζόνων. Μάλιστα η Εκάβη, σύζυγος του Πριάμου, ήταν κόρη του βασιλιά των Φρυγών Δύμα. Βασιλιάς των Φρυγών επίσης ήταν ο μυθικός Μίδας.

Οι Κίκονες ήταν Θρακικός λαός που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Για πρώτη φορά οι Κίκονες αναφέρονται από τον Όμηρο. Στην Ιλιάδα (Β 846) μνημονεύονται ως σύμμαχοι των Τρώων, που είχαν εκστρατεύσει με τον αρχηγό τους Εύφημο. Στην Οδύσσεια (ι 39) αναφέρονται ως το πρώτο «επεισόδιο» στις περιπλανήσεις του Οδυσσέα, αφού έφυγε από την Τροία. Κατά τη σχετική εξιστόρηση, οι Κίκονες ήταν πολυάριθμοι, επιδέξιοι πολεμιστές. Εκδικήθηκαν τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του, οι οποίοι είχαν καταστρέψει την πόλη τους Ίσμαρο, σκοτώνοντας πολλούς από αυτούς και αναγκάζοντας τους υπόλοιπους να φύγουν νύχτα από τη χώρα τους.

Οι Θράκες αναφέρονται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως σύμμαχοι τις Τροίας. Oι ονομασίες «Θράκες» και «Θράκη» ήταν εξώνυμα καθώς δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες.

Στην Ελληνική μυθολογία ο Θραξ θεωρείτο ένας από τους γιους του θεού Άρη. Στην Άλκηστι ο Ευριπίδης αναφέρει ότι ένα από τα ονόματα του ίδιου του Άρη ήταν Θραξ, καθώς θεωρείτο προστάτης της Θράκης.

Οι Παίονες ήταν αρχαίο φύλο που κατοικούσε βόρεια τής αρχαίας Μακεδονίας. Αρχικά κατοικούσαν στην άνω κοιλάδα του Αξιού και τη δυτική Ιλλυρία, και επεκτάθηκαν στη Βοττιαία και Ημαθία μέχρι τον Στρυμόνα. Στον Τρωικό πόλεμο, οι Παίονες "«με τα αγκυλωτά τόξα» (Ιλιάδα, Β' 848-850) «που φορούσαν περικεφαλαίες με αλογοουρά»" ήταν σύμμαχοι των Τρώων, εμφανίζονται να μάχονται στο πλευρό τους, υπό τον βασιλιά Πυραίχμη και τον Αστερόπαιο.

Οι Παφλαγόνες ήταν λαός που έδωσε το όνομά του στην περιοχή της Παφλαγονίας. Το έθνος των Παφλαγόνων οι αρχαίοι Έλληνες το περιφρονούσαν θεωρώντας τους ως έθνος απολίτιστο και έθνος αργυρώνητων δούλων. Στις παροιμίες και φράσεις τους η λέξη παφλαγών σήμαινε φλύαρος.

Μυσοί ονομάζονται οι κάτοικοι της Μυσίας, αρχαίας χώρας στη Μικρά Ασία. Οι Μυσοί, φυλή συγγενική με τους Φρύγες και τους Θράκες μνημονεύονται πρώτα από τον Όμηρο ως φίλοι και σύμμαχοι των Τρώων και εχθροί των Αχαιών (Ιλ. Β 858). Οι Μυσοί θεωρούνταν λαός μαλθακός, εκτεθηλυμένου χαρακτήρα και δειλός. Γι΄ αυτό και λέγονταν γι αυτούς πολλές παροιμίες σκωπτικές όπως

• «Μυσών λεία» περί παντός αντικειμένου που η λαφυραγωγία του δεν επέσειε τιμωρία (για τόσο ευτελούς αξίας λάφυρο), ή

• «Μυσών έσχατος» χαρακτηρισμός περί του ευτελέστατου της κοινωνίας ατόμου (και των Μυσών ακόμη τελευταίος!).

Οι Κάρες ήταν αρχαιότατος λαός στην Μικρά Ασία, που κατοικούσε ΝΔ της Ιωνίας, στην Καρία. Γείτονες λαοί τους ήταν οι Πελασγοί, οι Καυκάνοι, και οι Λέλεγες. Ο Όμηρος γράφει στην Ιλιάδα ότι η Μίλητος, ο ποταμός Μαίανδρος και τα όρη της Μυκάλης την εποχή του Τρωικού πολέμου ήταν στην κατοχή των Καρών, συμμάχησαν εναντίον των Αχαιών υπό την ηγεσία του Νάστη, γιου του Νομίονα και αδελφού του Αμφίμαχου. Οι φυσιογνωμίες αυτές εμφανίζονται στην Ιλιάδα σε έναν κατάλογο του ποιητή Δάρη που σχετίζεται με τον Τρωικό Πόλεμο.

Οι Λύκιοι ήταν αρχαίος λαός που έδωσε το όνομα του σε μια μεγάλη περιοχή της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας όπου και κατοικούσε, την Λυκία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία οι Λύκιοι ήταν Κρήτες που μετανάστευσαν στη Μικρά Ασία. Ο Λύκος πήρε την εξουσία όταν πέθανε ο Σαρπηδόνας στον Τρωικό πόλεμο και από αυτόν ονομάστηκε Λυκία η χώρα και Λύκιοι ο λαός.

Για τους Πελασγούς στη μυθολογία και την ιστορία, έχουν γράψει πολλοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι: Ησίοδος, Όμηρος, Έφορος, Στράβων, Σκύμνος, Ηρόδοτος, Μενεκράτης, Παυσανίας, Θουκυδίδης, Ευριπίδης, Αισχύλος, Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, Αντικλείδης, καθώς και ο Πλάτων. Για τη Μικρά Ασία, ο Όμηρος, στην Ιλιάδα, χαρακτηρίζει τους γείτονες των Κιλίκων της Τρωάδας, Πελασγούς, και συγκεκριμένα αναφέρει πως «ο Ιππόθοος οδηγούσε τα φύλα των κονταρομάχων Πελασγών αυτών που κατοικούσαν στην εύφορη Λάρισσα». Ο δε Μεκράτης ο Ελαΐτης θεωρεί τους Πελασγούς κατοίκους όλης της ιωνικής ακτής: «την παραλίαν την νυν Ιωνικήν πάσαν από Μυκάλης αρξαμένην υπό Πελασγών οικείσθαι πρότερον». 


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%82
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
  3. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CF%82
  4. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%86%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82
  5. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%AF
  6. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CF%82
  7. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%AC%CF%81%CE%B5%CF%82
  8. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CF%8D%CE%BA%CE%B9%CE%BF%CE%B9