Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

«Μητρώο» το ιερό της Κυβέλης και ποια η σχέση του με το σύγχρονο Μητρώο όπου φυλάσσονται τα αρχεία του κράτους

Χτισμένο γύρω στο 500 π.Χ., το Βουλευτήριο ήταν ένα τετράγωνο οικοδόμημα με πέντε δωρικούς κίονες στη νότια πλευρά του, όπου βρισκόταν και η είσοδος. Ήταν το μέρος όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές της Βουλής των Πεντακοσίων. 

Αποτελούνταν από ένα ξύλινο αμφιθέατρο στο εσωτερικό του. Το συγκεκριμένο κτήριο ήταν το πρώτο του είδους του και ονομάζεται Παλαιό Βουλευτήριο για να ξεχωρίζει από το νεώτερο που χτίστηκε στους κλασικούς χρόνους ακριβώς δίπλα του. Με το χτίσιμο του καινούργιου, το παλαιό θα γίνει χώρος φύλαξης διαφόρων αρχείων του κράτους.

Το Νέο Βουλευτήριο χτίστηκε ακριβώς δυτικά του παλαιού το 425 π.Χ.. Ήταν ένα ορθογώνιο κτήριο με αμφιθέατρο στο εσωτερικό του όπου συνεδρίαζε η Βουλή των Πεντακοσίων.

Το 480 π.Χ. οι Πέρσες κατέστρεψαν το ιερό της Μητέρας των θεών-Κυβέλης στην Αγορά των Αθηνών. Μετά την ανέγερση του Νέου Βουλευτηρίου, στο Παλαιό φυλάσσονταν τα αρχεία του κράτους και πιθανόν στεγαζόταν το Ιερό της Μητέρας των Θεών.

Έτσι, η Μητέρα των θεών-Κυβέλη έγινε η προστάτιδα των κρατικών αρχείων. Το στοιχείο αυτό έχει περάσει στην ελληνική γλώσσα, καθώς το ιερό της Μητέρας των θεών ήταν γνωστό ως «Μητρώον», λέξη που σήμερα σημαίνει κρατικό αρχείο και κυρίως αυτό που έχει καταγεγραμμένα τα ονόματα των πολιτών.

Στην Πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή το Παλαιό Βουλευτήριο κατεδαφίζεται και στη θέση του χτίζεται γύρω στο 150 π.Χ. ένα καινούργιο κτήριο, το Μητρώον. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το αρχαϊκό, το νέο Μητρώο στεγάζει αποκλειστικά τα αρχεία του κράτους, αν και έχει στο εσωτερικό του έναν ναΐσκο της μητέρας των θεών. Ήταν διώροφο κτίσμα με Ιωνική στοά στα ανατολικά


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Πηγή1 / Πηγή2