Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Βρέθηκαν καλά διατηρημένα υπολείμματα καλαθιών με φρούτα στην υποβρύχια αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειον

Μια διεθνής ομάδα, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Franck Goddio, ξεκίνησε την έρευνα για τη «χαμένη» αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειον, η οποία λέγεται ότι βυθίστηκε κάτω από τα νερά του κόλπου Aboukir, στην Αλεξάνδρεια, στις εκβολές του Νείλου, στη Μεσόγειο. Η εκπληκτική ανακάλυψή του σηματοδότησε, και εξακολουθεί να σηματοδοτεί σήμερα, μια αξιοσημείωτη υποβρύχια αρχαιολογική περιπέτεια.

Ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων, που προστίθεται στην εξαιρετική κατάσταση διατήρησης όλων των αντικειμένων που βρέθηκαν κάτω από το νερό, έχουν ξεπεράσει τα πιο τρελά όνειρα των αρχαιολόγων.

Οι επιγραφές που ανακτήθηκαν επιβεβαιώνουν ότι η πόλη ήταν πράγματι αυτή που ονομάζονταν Θώνης από τους Αιγυπτίους, και επιπλέον, ήταν η ίδια που οι Έλληνες ονόμαζαν Ηράκλειο. Ήταν ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, και ένα πολύ δραστήριο εμπορικό λιμάνι.

Σε κείνη, τη βυθισμένη πόλη οι έρευνες εντοπίζουν, εδώ και καιρό, πολύτιμα ευρήματα. Παράδειγμα, ένα «εκπληκτικό», κατά τον Γκοντιό, όπως το καταγράφουν οι «Times» του Λονδίνου και ο «Guardian»: τα καλά διατηρημένα υπολείμματα καλαθιών με φρούτα, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. 

Ο Θώνης/Ηράκλειο καταστράφηκε στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., κατά πάσα πιθανότητα από ισχυρό σεισμό ή τσουνάμι. Αρκετούς αιώνες αργότερα, εξαφανίστηκε οριστικά κάτω από το νερό. Στη συνέχεια ξεχάστηκε σιγά σιγά από τους μεταγενέστερους, και παρέμειναν μόνο μερικές αραιές ασαφείς αναφορές στα αρχαία κείμενα.