Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ένας αρχαίος Ελληνικός ναός βρέθηκε στην Ιωνία

(Image: © DEA/G. SIOEN/Contributor)
Μια ομάδα Τούρκων ερευνητών αποκάλυψε τον 2.500 χρόνων ναό που τιμούσε την θεά Αφροδίτη, την θεά της αγάπης, της ομορφιάς, της ευχαρίστησης, του πάθους και της αναπαραγωγής, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Anadolu της Τουρκίας. 

Η ομάδα βρήκε ένα μέρος ενός αγάλματος που απεικονίζει μια γυναίκα και μια μορφή γυναικείας κεφαλής τερακότας στα ερείπια του ναού, που χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα π.Χ. 

Γύρω από το ναό υπάρχει μια επιγραφή που γράφει, "Αυτή είναι ιερή περιοχή", δήλωσε στο Hürriyet Daily News ο αρχηγός της έρευνας Elif Koparal, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Mimar Sinan Fine Arts στην Τουρκία.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ερείπια ήταν λείψανα ενός ναού αφιερωμένου στην Αφροδίτη, η οποία λατρεύονταν στην περιοχή αυτή. 

Ο Έλληνας ποιητής Ησίοδος έγραψε ότι η Αφροδίτη γεννήθηκε από τον λευκό αφρό από το κομμένο γεννητικό όργανο του Ουρανού, αφού ο γιος του Κρόνος τους έριξε στη θάλασσα. Αν και λατρευόταν επίσης ως θεά της θάλασσας και του πολέμου, η Αφροδίτη συνδέθηκε κυρίως με την αγάπη και τη γονιμότητα. 

Οι πόρνες θεωρούσαν την Αφροδίτη προστάτη τους, και η δημόσια λατρεία της ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαία Ελλάδα. Σε μια «συναρπαστική ανακάλυψη», η ομάδα ανακάλυψε για πρώτη φορά ίχνη του ναού το 2016. "Δεν είναι συνηθισμένο να βρεις ναό κατά τη διάρκεια μιας επιφανειακής έρευνας", δήλωσε η ομάδα. Αναζητώντας μια έκταση περίπου 17.200 τετραγωνικών ποδιών (1.600 τετραγωνικά μέτρα), η ομάδα έχει βρει 35 προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων 16 που χρονολογούνται στη Νεολιθική εποχή, σύμφωνα με την Υπηρεσία Anadolu. 

Η ομάδα είπε στο πρακτορείο ότι, χάρη σε αυτήν την ανάλυση, ανακαλύφθηκε ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό δίκτυο. Ο ναός και τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία θα πρέπει να προστατευτούν από τους σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών και την αστικοποίηση. Η ομάδα συνεργάζεται με τους ντόπιους για να βοηθήσει στη φύλαξη αυτών των αρχαιολογικών θησαυρών.


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή