Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη, ο οποίος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό είχε 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος.
Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
Γιατί ο Παρθενώνας δεν πέφτει από τους σεισμούς; Δείτε το βίντεο
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανόν ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες.
Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Bρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ»
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να αποκτούν νέα ευρήματα καθημερινά στην ανασκαφική στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ», η οποία συνεχίζεται εδώ και 4 χρόνια με την υποστήριξη του Δήμου. Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην περιοχή, βρέθηκε προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε στο τοπικό μουσείο.
Το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου θεάτρου της πόλης αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίστηκαν αδιάκοπα για 12 μήνες το χρόνο από τους αρχαιολόγους του δήμου , επίσης βρέθηκαν προτομές του Απόλλωνα και της Μέδουσας στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο το πάνω μέρος.
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023
Φειδιππίδης ο απεσταλμένος των Αθηναίων στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν τη Μάχη του Μαραθώνα. Γιατί οι Σπαρτιάτες δεν συμμετείχαν στη Μάχη του Μαραθώνα καθυστερώντας μία ημέρα
Στάλθηκε από τους Αθηναίους στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων λίγο πριν τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Διέτρεξε την απόσταση (μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων) σε δύο ημέρες, πράγμα που θεωρήθηκε άθλος. Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, είπε στους συμπολίτες του ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους, όπως του είχε φανερώσει ο Πάνας. Στο κατόρθωμα του Φειδιππίδη οφείλεται πιθανώς η καθιέρωση του δόλιχου δρόμου ως ολυμπιακού αγωνίσματος.
Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει τη διαδρομή του Φειδιππίδη από την Αθήνα στη Σπάρτη Ηρόδοτος.