Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Η Οδύσσεια του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Πέρασαν 45 χρόνια, από τότε που ο διακεκριμένος γλύπτης, ακαδημαϊκός και Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Παππάς φιλοτέχνησε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Πέρασαν 25 χρόνια, από τότε που το άγαλμα το απέκτησε το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτό να βρουν χώρο για να το τοποθετήσουν στην Αθήνα, ούτε διέθεσαν χρόνο να οργανώσουν τιμητικές εκδηλώσεις για το Μεγάλο Στρατηλάτη.

Την ίδια ώρα όλοι ξέρουμε ότι τα Σκόπια το 2011 τοποθέτησαν άγαλμα στην κεντρική πλατεία, συνολικού ύψους 23 μέτρων και δαπάνης 9.4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2006, τοποθέτησαν στο νέο κτίριο του αεροδρομίου επίσης ένα άγαλμα καθώς και στην οδό Φιλίππου Β’ στο Μοναστήρι.
Έτσι μακεδονοποιούν τον σλαβικό πληθυσμό και διαπαιδαγωγούν τις νέες γεννιές.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ότι δεν τιμούμε τα εθνικά μας σύμβολα, όταν δεν τα προβάλλουμε και μάλιστα όταν αυτά είναι παγκόσμιας απήχησης. Δυστυχώς έτσι αποθρασύνονται οι ανιστόρητοι, παραχαράκτες της ιστορίας, όπως είναι οι Σκοπιανοί κι εμείς φτάνουμε στην εθνική παρακμήκαι ταπείνωση.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε μετά από οκτώ αποφάσεις και σχεδόν δύο χρόνια, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου φαινόταν επιτέλους να βρίσκει την πολυπόθητη θέση του, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι αποφάσεις όριζαν ότι ως τον προσεχή Δεκέμβριο θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας, ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά από «οδύσσεια» 25 σχεδόν χρόνων.

Το έργο όμως του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά, που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, αποφασίστηκε το 2015 να τοποθετηθεί στη νησίδα που σχηματίζεται στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλίσσης Όλγας, κοντά στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, πάλι έμεινε στα αζήτητα.

Είχαν ακολουθήσει θετικές γνωμοδοτήσεις των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, για τη διεύρυνση της νησίδας, Πολιτισμού και της «Αττικό Μετρό Α.Ε.»και είχε εγκριθεί δαπάνη 75.000 ευρώ για τις αναγκαίες εργασίες, όπως η κατασκευή του βάθρου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Στη νησίδα που επρόκειτο να τοποθετηθεί το έργο, υπήρχε φοίνικας που ξεράθηκε από ασθένεια, που έχει πλήξει την Αθήνα.

Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρίσκεται στα αζήτητα της Αθήνας

Από το 1993 έως το 2015, ο δήμος Αθηναίων είχε αποφασίσει την τοποθέτηση του αγάλματος στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στη συνέχεια στο πάρκο της Pιζαρείου και στην Πλατεία Κοτζιά, ενώ προτελευταία προσπάθεια υπήρξε στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων.

Το άγαλμα είχε αγοραστεί το 1993 επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον δήμο Αθηναίων.
Ο ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια

Ωστόσο συνέχισε να παραμένει στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005. Είχε μάλιστα τοποθετηθεί και επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο «Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου». Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας κ.Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, να τοποθετηθεί στην πλατεία Kοτζιά, Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, απορρίφθηκε το 2011 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβουλίο.

Είναι σαφές ότι δεν θέλουνε τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα.…….Αυτή είναι η Ελλάδα



Πηγή