Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Αρχαιολόγοι προσπαθούν να λύσουν το γρίφο της εξαφάνισης του μυκηναϊκού πολιτισμού

Εκεί στα ερείπια της αρχαίας Τίρυνθας, της περίφημης πόλης της μυκηναϊκής εποχής, ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί να λύσει ένα γρίφο που εδώ και αιώνες οι ιστορικοί δεν μπορούν να απαντήσουν: γιατί καταστράφηκε ο λαμπρός μυκηναϊκός πολιτισμός; Όλοι οι πολιτισμοί παρακμάζουν αλλά αυτός γιατί τόσο γρήγορα;

Η ομάδα του σεισμολόγου Klaus-G. Hinzen, από το πανεπιστήμιο της Κολωνίας πιστεύει πως ίσως έχει μια απάντηση: σεισμός! Σεισμογενής γη γαρ η Ελλάδα, ένας ισχυρός σεισμός θα μπορούσε να γκρεμίσει ακόμη και τα κυκλώπεια τείχη και να σημάνει την αρχή του τέλους του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ο Hinzen και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο της Τίρυνθας βασισμένο σε εικόνες από το σκανάρισμα των ερειπίων της περιοχής. Στόχος τους είναι να διαπιστώσουν αν οι νόμοι της μηχανικής και της φυσικής δικαιολογούν την κατάρρευση των τειχών.

Τα κομμάτια των τειχών που λείπουν (τα είχε αφαιρέσει ο Σλίμαν κατά τις εκσκαφές του 1884) δυσχεραίνουν το έργο της ομάδας. Επίσης, μέσω μιας διαδικασίας φωτοβόλισης του εδάφους οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι τεράστιοι βράχοι των τειχών έπεσαν ταυτόχρονα, κάτι που θα τεκμηρίωνε την υπόθεση του σεισμού.

Κάτι που περιπλέκει την υπόθεση είναι ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή αναφορά σε ένα τόσο μεγάλο σεισμό, σε γραπτά μνημεία που έχουν σωθεί από την εποχή.

Πάντως όπως εξηγεί ο Hinzen, οι Μυκηναίοι προτιμούσαν να στήνουν τα κάστρα τους στην κορυφή λόφων. Οι λόφοι της περιοχής είναι ασβεστολιθικοί και το υπέδαφος έχει ιζήματα, κάτι που κάνει τα σημεία αυτά ιδιαίτερα ευαίσθητα ακόμη και σε σεισμικά κύματα από δονήσεις με επίκεντρο χιλιόμετρα μακριά.


Πηγή