Χρονολογείται από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Απεικονίζει έναν στεμμένο νεαρό άνδρα που δίνει το πρώτο του φιλί με τα μάτια του ανοιχτά. Τον έχει αγκαλιάσει τρυφερά και με τα δύο χέρια της μια γυναίκα και έχει τοποθετήσει τα δάχτυλά της στα μαλλιά του.
Ωστόσο, η φιγούρα της δεν είναι πλέον ορατή, καθώς το κέλυφος έσπασε, αφήνοντας μόνο τα χείλη της στο θραύσμα. Το υπόλοιπο σώμα της χάνεται.
Το «φιλί» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κοσμεί τον πυθμένα ενός δισκοπότηρου που έγινε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια του 6ου αιώνα. Το περίβλημα βρέθηκε μεταξύ των ετών 1885-1890 κατά την ανασκαφή των επιχωμάτων του βράχου της Ακρόπολης από τον Γενικό Επιθεωρητή Αρχαιοτήτων Παναγή Καββαδιά και τον Γκεοργκ Καουράου. Και όπως συμβαίνει συχνά με τα ευρήματα τέτοιων πρώιμων ανασκαφών, δεν δίδεται το ακριβές μέρος και ο χρόνος της εύρεσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην αττική αγγειογραφία, το αγγείο ζωγραφίστηκε το 515 έως το 500 π.Χ. στην Αθήνα. Αν και οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο δισκοπότηρο στο Βρετανικό Μουσείο που απεικονίζει έναν ξυλουργό στη δουλειά, μερικά από τα αγγεία του που σώθηκαν φέρουν παραστάσεις φιλιού.
Ο Ξυλουργός Ζωγράφος, ένας καλλιτέχνης που δεν υπέγραψε ποτέ το όνομά του, έζησε τις μέρες της πτώσης της τελευταίας Αθηναϊκής Τυραννίας και της γέννησης της Δημοκρατίας.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές: