Λέγεται ότι ο Ιοφών κατηγόρησε τον πατέρα του ενώπιον του δικαστηρίου των φράσεων ότι ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τις υποθέσεις του, έτσι ώστε να αποκτήσει την κηδεμονία της περιουσίας του πατέρα του.
Ο Σοφοκλής απάντησε σε αυτήν την κατηγορία διαβάζοντας τη χορωδία του Οιδίποδα στον Κόλον (688 κ.λ.π.), την οποία γράφει αυτή τη στιγμή. Το κομμάτι απέδειξε έτσι ότι εξακολουθούσε να κατέχει όλες τις ψυχικές του ικανότητες που αθωώθηκε.
Ο Σοφοκλής συνέγραψε 123 τραγωδίες, είναι όμως γνωστές κατ' όνομα οι 114, από τις οποίες έχουν διασωθεί μόνο 7 ολοκληρωμένες, ανάμεσά τους η Αντιγόνη (περί το 442) και Ηλέκτρα (περί το 413). Άλλα έργα του που έχουν διασωθεί είναι Τραχίνιαι, Οιδίπους Τύραννος, Αίας, Φιλοκτήτης, Οιδίπους επί Κολωνώ.Στο επίκεντρο των έργων τού Σοφοκλή βρίσκεται το άτομο, το οποίο έρχεται σε αναπόφευκτη, τραγική και ένοχη σύγκρουση με την τάξη που εκπροσωπούν οι θεοί. Αν και ιδιαίτερα ευσεβής στη ζωή του ο Σοφοκλής, πράγμα που επηρεάζει τα έργα του, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση έναντι αυτής των θεών, παρότι το πεπρωμένο των ανθρώπων είναι αναπόδραστα προδιαγεγραμμένο από τις βουλές των θεών, οι οποίες δεν είναι όμως πια αυθαίρετες και τυχαίες, όπως σε παλαιότερους τραγικούς, αλλά σκόπιμες και μελετημένες.
Από τα αποσπάσματα που έχουν σωθεί, σημαντικός είναι ένας πάπυρος που διασώζει μεγάλο τμήμα από το σατυρικό δράμα Ιχνευταί, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία της κλοπής των βοδιών του Απόλλωνα από τον Ερμή. Άλλες τραγωδίες από τις οποίες έχουν σωθεί κάποια αποσπάσματα είναι ο Ευρύπυλος, η Νιόβη, οι Σκύριοι, η Πολυξένη, ο Θησέας, η Φαίδρα οι Λήμνιαι και ο Τηρεύς.
Βιβλιογραφία:
- "Iophon". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press
Πηγή εικόνας: Από Wolfgang Sauber - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0
Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές: