Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Χρησμοί των Ελληνίδων της αρχαιότητας;

 Χρησμός στον Βασιλιά του Ορχομενού Εργίνο για πολεμικές επιχειρήσεις και την διαδοχή του!.. Χρησμός στον Μενέλαο όταν ρώτησε το μαντείο αν απ' την Ελένη θ' αποκτήση παιδιά!.. Χρησμός στον Αιγαία για το αν θ' αποκτήση παιδιά!.. Χρησμός στον Λάϊο για τον ίδιο σκοπό!..

Χρησμός στον Κροίσο για το αν θα μπορούσε να εμποδίση την παραπέρα αύξηση των δυνάμεων των Περσών!.. Χρησμός στον Ηετίωνα, τον γιο του Εχεκράτη, αν θ' αποκτούσε τέκνα!.. Χρησμός στον γιο του Ηετίωνα, τον Κύψελο, για επίθεση στην Κόρινθο!.. Χρησμός στους Εφεσίους για θεμελίωση της πόλεως!.. Χρησμός στους Δηλίους για θρησκευτικά θέματα!.. Χρησμός στον Αρχία, τον Κορίνθιο, μιας και ο Απόλλωνας τον έστελνε στον οικισμό των Συρακουσών!..

Χρησμούς στους ίδιους τούς κατοίκους των Δελφών για τον φόβο των Περσών!.. Χρησμός στον Ρωμύλο γιατί όλα συμβαίνουν επί βασιλείας του!.. Χρησμός στους Σπαρτιάτες για όσα είχε πει ο Άγις σε βάρος του Λεωτυχίδη, ότι δηλαδή δεν ήταν γνήσιος γιος του!.. Χρησμός στους Αθηναίους για την θεραπεία του λοιμού που έπεσε στην πόλη!..

Χρησμός στον Επιμενίδη για τον ομφαλό της γης!.. Χρησμός στον Ησίοδο για τον ποιητικό διαγωνισμό του με τον Όμηρο στην Χαλκίδα!.. Χρησμός στον Αρχίδαμο για την φύλαξη της Σικελίας!.. Χρησμός στον Λύσανδρο για την ζωή του!.. Χρησμός στον Επαμεινώνδα για τις εκστρατείες του!.. Χρησμός στον Αλέξανδρο τον Α τον Μολοσσό, βασιλιά της Ηπείρου, για προσωπικούς κινδύνους!..

Χρησμός σε ιερείς για εγκράτεια και αγνότητα!.. Χρησμός στους Αθηναίους πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνος με τα «ξύλινα τείχη»!.. Χρησμός στον Θεμιστοκλή για το πού θα πάη τα λάφυρα!.. Χρησμός στους Φωκείς για τον κίνδυνο που τους απειλούσε!.. Χρησμός στους Συβαρίτες για να τιμούν το γένος των Αθανάτων!..

Χρησμός στον Φίλιππο τον Β΄, Βασιλιά της Μακεδονίας για το αν θα πρέπει να αναλάβη εκστρατεία κατά των Περσών!.. Χρησμός στους Σίφνιους για τα πλούτη τους!.. Χρησμός στους Αχαιούς για την κατάληψη της Φάνας, πόλεως της Αιτωλίας!.. Χρησμός στον Πίνδαρο για προσωπικές υποθέσεις!..

Χρησμός στον Μνήσαρχο τον Σάμιο όταν ρώτησε το μαντείο για το ταξίδι του στην Συρία!.. Χρησμός στους Σπαρτιάτες για την μάχη των Θερμοπυλών!.. Χρησμός στους Ρωμαίους για την θεραπεία λοιμού!.. Χρησμός στον Λυκούργο για το αν οι νόμοι του είναι καλοί!.. Χρησμός στον Ηρακλή για το που θα κατοικήση!.. Χρησμός στον ίδιο τον ήρωα για την αρρώστια του!..

Χρησμός στον Όμηρο για το ποίοι είναι οι γονείς και ποια είναι η καταγωγή του!.. Χρησμός στους Κνίδιους για την άμυνά τους!.. Χρησμός στους Σπαρτιάτες όταν ρώτησαν πως θα μπορέσουν να κατακτήσουν την Αρκαδία!.. Χρησμός στον Θησέα για τον θάνατο του πατέρα του, Αιγαία!..

Χρησμός στον Άδραστο, βασιλιά του Άργους, για τους γάμους των θυγατέρων του!.. Χρησμός στους Προκλή και Ευρυσθένη για το αν θα ήταν καλύτεροι οι γάμοι τους με Ελληνίδες η ξένες!.. Χρησμός στον βασιλιά της Ιαλυσού, Δαμάγητο για γάμο!.. Χρησμό στον Παρμενίσκο τον Μεταπόντιο, που έπασχε από μελαγχολία!..

Χρησμός στους κατοίκους της Καμάρινας για ν' αποξηράνουν ένα έλος ως εστία ασθενείας!.. Χρησμός στον Λοκρό για ίδρυση αποικίας!.. Χρησμός στους Αμφικτίονες για κήρυξη πολέμου!.. Χρησμός στον Ζήνωνα τον Κιτιέα όταν ρώτησε την Πυθία «τι πράττων άριστα βιώσεται»!..

Χρησμός στην Αργεία Τελέσιλλα για την υγεία της!..  Χρησμός που δόθηκε στους Θράκες Δολόγκους όταν η Αψίνθιοι τούς κήρυξαν τον πόλεμο!.. Χρησμός στον Ίφιτο που ρώτησε εάν πρέπει να στεφανώνονται οι νικητές αγώνων!.. Χρησμός στους Αργείους για την σωτηρία της πόλεώς των!.. Χρησμός που δόθηκε στον Γλαύκο γιο του Επικύδη, που ρώτησε αν με όρκο μπορεί να καταχρασθή χρήματα!

Χρησμός στον Ιουλιανό τον αποκαλούμενο «Παραβάτη»: «Είπατε τω βασιλεί χαμαί πέσε Δαίδαλος αυλά. Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην ου παγάν λαλέουσαν απέσβετο και λάλον ύδωρ»
(: Πέστε στον βασιλιά πως έπεσε κάτω η αυλή που βρισκόταν το ξόανο, δεν έχει πια σπίτι ούτε πηγή να μιλάη χάθηκε και το νερό που μιλούσε)!.. Κι αν αυτά τα αναφέρει ο Κεδρηνός, ο Βυζαντινός χρονογράφος, που γράφει για το ταξίδι του γιατρού Ορειβάσιου και απεσταλμένου του Ιουλιανού για να του δοθή χρησμός, εν τούτοις παρακολουθούμε πολλούς Πατέρας της Εκκλησίας να διερωτώνται με ιεράν συγκίνησιν, αλλά και παράπονο, σαν τον Ευσέβιο Καισαρείας: «Πού γαρ σοι το εν Δελφοίς ιερόν παρά πάσιν Έλλησιν εξ αιώνος βεβοημένων; Πού ο Πύθιος; ο Κλάριος; Πού και ο Δωδωναίος;»!..

«Οι Ελληνίδες της Αρχαιότητας»


Πηγή