Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Βρέθηκε αρχαία Πύλη εισόδου της Οδησσού

Μία από τις πύλες εισόδου στην αρχαία πόλη της Οδησσού, αρχαίου ελληνικού οικισμού που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε κατά την διάρκεια επισκευών… δημόσιου κήπου στην Βάρνα της Βουλγαρίας!

Ήταν η νοτιοδυτική πύλη της αρχαίας πόλεως. Ο αρχαιολόγος Valeri Yotov εδήλωσε στο ραδιόφωνο της Βάρνας ότι η ακριβής χρονολόγηση της Πύλης θα είναι γνωστή σε περίπου μια εβδομάδα.

Εκτίμησε ότι η ευρεθείσα πύλη, πιθανώς, εκτίσθη κατά την ρωμαϊκή ή βυζαντινή περίοδο της πόλεως.Μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κήπου, η αρχαία πύλη θα επισημανθεί με ειδική επίστρωση, είπε.

Η Οδησσός ιδρύθη στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. από Έλληνες της Μιλήτου. Η πόλη επήρε το όνομά της από προϋπάρχοντα αρχαιότερο οικισμό Θρακών, (σ.σ.: ονοματισθέντος, μάλλον, εκ του Οδυσσέως).

Η Ελληνική παρουσία στις βόρειες και δυτικές ακτές του Ευξείνου Πόντου, στη Χερσόνησο της Κριμαίας και γύρω από την Αζοφική Θάλασσα χρονολογείται ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Η Ηράκλεια Ποντική ή Χερσώνα Ταυρίας (σημερινή Σεβαστούπολη) και η Ολβία ήταν μερικές μόνο από τις πόλεις και τους οικισμούς που ίδρυσαν οι έλληνες άποικοι από τη Μικρά Ασία και ιδίως τη Μίλητο.

Σιτηρά, ψάρια, ξυλεία και δέρματα προμηθεύονταν κυρίως οι Ελληνες από τους ντόπιους, ενώ πουλούσαν συνήθως κρασί, ακριβά υφάσματα και πολύτιμα κοσμήματα.

Η πόλις έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 15 μ.Χ. Ανήκε στην Μοισία. Ένα σημαντικό αρχαιολογικό απόθεμα της αρχαίας πόλεως, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη στην σημερινή Βάρνα, είναι τα Θέρμα, δηλ. τα δημόσια λουτρά, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στην νυν έκταση της Βουλγαρίας.




Sofia Globe, 23.3.2019


Πηγή1 / Πηγή2