Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Το αμφιλεγόμενο (ιταλικό) «φιρμάνι» που ξήλωσε τον Παρθενώνα. Το πρωτότυπο κείμενο που φέρεται ότι είχε γραφτεί στην τουρκική γλώσσα αγνοείται

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την τρισέλιδη μετάφραση του πρωτότυπου εγγράφου (του οποίου η ύπαρξη αμφισβητείται) που αποτελεί το μοναδικό αποδεικτικό για το Βρετανικό Μουσείο το οποίο νομιμοποιεί την αγορά των γλυπτών.

Το αμφιλεγόμενο «φιρμάνι», το οθωμανικό έγγραφο που χρησιμοποίησε ο λόρδος Ελγιν για να τεμαχίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να τα πάρει μαζί του στο Λονδίνο, παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για την ιταλική μετάφραση του φιρμανιού η οποία περιήλθε στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου μόλις πριν από 13 χρόνια. Το πρωτότυπο κείμενο που φέρεται ότι είχε γραφτεί στην τουρκική γλώσσα αγνοείται, ενώ αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν τόσο την ύπαρξη του αρχικού φιρμανιού, όσο και την αυθεντικότητα του εγγράφου που φυλάσσεται σήμερα στο Λονδίνο.

Το φιρμάνι αυτό διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να αγοράσει τα Γλυπτά από τον Ελγιν το 1816. Μέχρι σήμερα, αποτελεί το μοναδικό «αποδεικτικό» στοιχείο που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο το οποίο, όπως υποστηρίζει, νομιμοποιεί την αγορά των Γλυπτών. Ωστόσο, πληθώρα ιστορικών και νομικών αμφισβητούν ότι το φιρμάνι, ακόμη κι αν είναι αυθεντικό, χορηγούσε πράγματι στον Ελγιν άδεια να αφαιρέσει τα Γλυπτά από τον Παρθενώνα. Κάποιοι, μάλιστα, μιλούν ευθέως για κλοπή.

Το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών έχει επανέλθει στη διεθνή επικαιρότητα με αφορμή την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ, στην οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής ή επ’ αόριστον δανεισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα και αποκάλεσε «δημιουργική πράξη» τη «μετατόπισή» τους στο Λονδίνο. Η συνέντευξη προκάλεσε την μήνιν του διεθνούς λόμπι για την επιστροφή των Γλυπτών και καλύφθηκε εκτενώς από τα μεγαλύτερα βρετανικά, γαλλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

-Που φυλάσσει το Βρετανικό Μουσείο το φιρμάνι;

-Από πότε φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο;

-Τι δηλώνουν οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου για τα την απόκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα;

-Τι υποστηρίζει ο διάσημος βρετανός δικηγόρος Μαρκ Στίβενς για τον Ελγιν;

Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Γιάννη Ανδριτσόπουλου στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Τρίτης