Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Ο τρίτος θάλαμος, ο τάφος και σκελετικά κατάλοιπα του Τύμβου Καστά

Το θύρωμα που οδηγεί στον τρίτο θάλαμο έχει στροφείο στο αριστερό μέρος και μαρμάρινη θύρα, με σκαλισμένη απομίμηση μεταλλικών καρφιών. Η μαρμάρινη θύρα βρέθηκε σπασμένη και τμήματά της ανακτήθηκαν από την επίχωση. Μπροστά στο θύρωμα βρέθηκαν μεταλλικά (χάλκινα και σιδερένια) καρφιά. 

Ο τρίτος θάλαμος είχε βρεθεί με λιγότερη επιχωμάτωση από τους άλλους δύο. Οι τοίχοι έχουν μαρμάρινη επικάλυψη, όπως και στους άλλους δυο θαλάμους. Η θολωτή οροφή βρέθηκε με αρκετές ρωγμές αλλά και με καταπόνηση στους τοίχους. Ο τρίτος θάλαμος είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 μ. x 4,5 μ.

Κατά τις εργασίες σταδιακής αφαίρεσης των χωμάτων, τον Οκτώβριο του 2014, βρέθηκε μαζί με υπολείμματα των φτερών το κεφάλι της ανατολικής σφίγγας της εισόδου ύψους 60 εκατοστών και το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, από το καλοκαίρι του 2019. Επίσης βρέθηκε και το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλιού της εισόδου στον θάλαμο. 

Το δάπεδο διαπιστώθηκε ότι έχει ρόλο σφράγισης με πώρινους λίθους. Κάτω από τους λίθους, βρέθηκε τεχνητό όρυγμα στο φυσικό έδαφος (σχιστολιθικής φύσης) με επιφάνεια 4 επί 2,10μ. 

Σε βάθος 1.60 μ. στο όρυγμα ανακαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος και οστά τα οποία ήταν μέσα και γύρω από τον τάφο. Αναλύσεις των σκελετικών καταλοίπων έδειξαν ότι στον τάφο ήταν θαμμένα πέντε άτομα: μια γυναίκα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, δυο άντρες μεταξύ 35 και 45 ετών, με ενδείξεις ότι τομές που βρέθηκαν στον σκελετό του νεώτερου από τους δύο πιθανόν προκάλεσαν τον θάνατό του, ένα μωρό (νεογνό) και τα οστά ενός άνδρα το σώμα του οποίου είχε αποτεφρωθεί. 

Στον τρίτο θάλαμο υπάρχουν αχνοί χρωματισμοί και ενδείξεις από ανθρώπινες απεικονίσεις (ανδρική και γυναικεία μορφή, καθώς και φτερωτές μορφές) στα επιστύλιά του και γενικότερα βρέθηκε διακόσμηση στα μέλη του θριγκού: ρόδακες κάτω από τις μαρμάρινες δοκούς της οροφής, ιωνικό κυμάτιο, στο πάνω μέρος του επιστυλίου.

Τι απέγιναν τα οστά που είχαν βρεθεί στο ταφικό μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη;




Βιβλιογραφία:

  • «Top 10 Discoveries of 2014 - archaeology.org, 16.12.2014».
  • Νεκρικός θάλαμος στα σχέδια του Πλάτωνα, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014
  • «ΥΠΠΟ δελτίο τύπου 21 Οκτωβρίου 2014».
  • «ΥΠΠΟ δελτίο τύπου 31 Οκτωβρίου 2014».
  • «ΥΠΠΟ δελτίο τύπου 12 Νοεμβρίου 2014».
  • Περιστέρη: «Ο τάφος της Αμφίπολης ανήκει σε επιφανή μακεδόνα στρατηγό», ΤΑ ΝΕΑ, 12/11/2014
  • Αμφίπολη: Ανθρώπινες απεικονίσεις στα επιστύλια του τάφου, in.gr, 22 Νοε. 2014
  • Αμφίπολη: Αποκαλύπτονται οι παραστάσεις στα επιστύλια, Ναυτεμπορική, 03 Δεκεμβρίου 2014 



Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή