Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Σπήλαια Karaftu η Ελληνική επιγραφή «Εδώ είναι το σπίτι του Ηρακλή. Όποιος μπει σε αυτό το σπήλαιο θα είναι ασφαλής» στο Δυτικό Ιράν

Τα Σπήλαια του Karaftu είναι ένα υπέροχο θέαμα που σχηματίζεται τόσο από τη φύση όσο και από την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιλιετιών.

Οι κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται περίπου 70 χιλιόμετρα (43 μίλια) από την πόλη Saqqez του Ιράν, βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων (6.562 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα υπέροχα σπήλαια βρίσκονται στην επαρχία του Κουρδιστάν στο Δυτικό Ιράν, όπου η άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή αποτέλεσε τη βάση της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Η αυτοκρατορία των Σελευκιδών ήταν ένα σημαντικό κέντρο στα ανατολικά μετά τη διαίρεση της τεράστιας αυτοκρατορίας του Μακεδόνα ηγεμόνα το 321 π.Χ.

Το συγκρότημα των σπηλαίων περιλαμβάνει μια σειρά από μικρότερες και μεγαλύτερες σπηλιές που σχηματίζονται μέσα σε μια τεράστια ασβεστολιθική προεξοχή και πολλοί πιστεύουν ότι χρησίμευαν ως στρατόπεδο ή φρουρά για τους Σελευκίδες μαχητές.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία, κατοικούνταν για αιώνες από ανθρώπους και ήταν ιδιαίτερα σημαντικά κατά την αρχαιότητα, αφού βρίσκονταν κατά μήκος του περάσματος της περίφημης διαδρομής του μεταξιού που συνέδεε την Ευρώπη με την Κίνα.

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα στην ιστορία της περιοχής, μια Eλληνική επιγραφή ανακαλύφθηκε στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα από Ευρωπαίους εξερευνητές μέσα σε ένα από τα σπήλαια.

Η θαυμάσια καλοδιατηρημένη επιγραφή γράφει: «Εδώ είναι το σπίτι του Ηρακλή. Όποιος μπει σε αυτό το σπήλαιο θα είναι ασφαλής».

Αυτό το μυστηριώδες και συναρπαστικό εύρημα είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα αρχαίων Ελληνικών αντικειμένων που βρέθηκαν στο Ιράν.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι όσοι κατοικούσαν στα σπήλαια κάποια στιγμή τίμησαν τον αρχαίο Έλληνα θεϊκό ήρωα Ηρακλή ως προστάτη τους, αποδεικνύοντας την άμεση σύνδεση των ανθρώπων αυτού του απομακρυσμένου τόπου με την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό, πιθανότατα μέσω της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.

Οι καταπληκτικοί σχηματισμοί των σπηλαίων προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους τυχερούς επισκέπτες της περιοχής, αφού εκτός από τη δική τους ομορφιά, προσφέρουν εκπληκτική θέα σε αυτή την ορεινή περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Τα σπήλαια του Karaftu πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια από γεωλογικές και υδρολογικές δυνάμεις.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι βράχοι ήταν κάποτε κάτω από το νερό, και κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, εμφανίστηκαν, σχηματίζοντας τις οροσειρές του δυτικού Ιράν.

Ενώ τα σπήλαια σχηματίζονταν φυσικά, οι αρχαίοι άνθρωποι χάραξαν τα μικρά περάσματα που συνδέουν το συγκρότημα των σπηλαίων, μετατρέποντάς το σε έναν μικρό οικισμό.

Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αγγεία και αντικείμενα που καλύπτουν τις περισσότερες ιστορικές περιόδους της περιοχής με την πάροδο του χρόνου μέσα στα σπήλαια.

Τα υπέροχα σπήλαια Karaftu είναι ένα δημοφιλές και μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο στην περιοχή και χιλιάδες άνθρωποι τα επισκέπτονται κάθε χρόνο.


Πηγή εικόνας : By MojNews, CC BY 4.0

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή