Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Έρουλοι, οι καταστροφείς της Αθήνας και η δεύτερη Μάχη των Θερμοπυλών πραγματοποιήθηκε το 267 μ.Χ

Οι Έρουλοι ήταν γερμανικό φύλο της αρχαιότητας που προερχόταν πιθανώς από τη Σκανδιναβία. Στον 3ο αιώνα, φεύγοντας από την περιοχή τους, εισέβαλαν στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Απωθώντας τους Οστρογότθους.

Η Μάχη των Θερμοπυλών πραγματοποιήθηκε το 267 μ.Χ. κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των γερμανικών φύλων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα των Ερούλων, στις Θερμοπύλες. Οι Ρωμαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι η επιδρομή τους άρχισε κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα Γαληινού, το 267.

Ερχόμενοι από το Αιγαίο, λεηλάτησαν την Αθήνα και τις πόλεις της Πελοποννήσου και νίκησαν στις Θερμοπύλες. Eπέδραμαν μεταξύ άλλων πόλεων στην Αθήνα (267) πυρπολώντας τα μνημεία της, από τα οποία λιγοστά σώθηκαν, ανάμεσά τους ο ναός του Ηφαίστου (Θησείο), το Ρολόι του Ανδρόνικου Κυρρήστου (Αέρηδες), το Πάνθεον κ.α. Το βασίλειο τους, που βρισκόταν στη περιοχή του ποταμού Έλβα, διαλύθηκε κατά τον 6o αιώνα, όταν τους διέλυσαν οι Λομβαρδοί, προγενέστεροι σύμμαχοί τους μεταξύ του 494 και 508.αλλά.

Τον επόμενο χρόνο, νικήθηκαν αποφασιστικά από τους Ρωμαίους, κοντά στον ποταμό Νέστο, στη Θράκη. Το 269 μ.Χ., ένας άλλος συνασπισμός Ερούλων, Γότθων και άλλων φυλών νικήθηκε από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β' Γοτθικό στη μάχη της Ναϊσσού.



Βιβλιογραφία:

  • Sarantis, Alexander (2010), «The Justinianic Herules», Neglected Barbarians
  • Steinacher, Roland (2010), «The Herules», Neglected Barbarians
  • Έρουλοι, οι καταστροφείς της Αθήνας από το ΒΗΜΑ

Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές: