Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Σικελία: Το Κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα θα φυλάει ξανά τον Ναό του Διός

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα, θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, θα πάρει σύντομα τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους αρχαίους ελληνικούς ναούς του Αγκριτζέντο στη Σικελία.

Το αρχαιολογικό πάρκο της πόλης ανακοίνωσε ότι το έργο τέχνης, ένα από τα πιο διάσημα γλυπτά στο νησί, θα υψωθεί όρθια μπροστά από το Ναό του Διός.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Άτλας ήταν ένας Τιτάνας ή θεός που αναγκάστηκε να φέρει τον ουρανό στους ώμους του αφού νικήθηκε από τον Δία, έναν από τους θεούς της επόμενης γενιάς που ονομαζόταν Ολύμπιοι.

Το άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων και χτισμένο τον 5ο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα σχεδόν 40 που κοσμούσαν το αρχαίο κτίριο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ, ακόμα κι αν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και τώρα βρίσκεται σε ερείπια.

«Η επανεγκατάσταση του αγάλματος του Άτλαντα είναι το αποκορύφωμα μιας πιο ολοκληρωμένης αποκατάστασης [του ναού]», λέει ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου.

«Την τελευταία δεκαετία, ανακτήσαμε και καταλογίσαμε πολυάριθμα τεχνουργήματα που κάποτε αποτελούσαν μέρος της αρχικής δομής… Ο στόχος είναι να ανασυνθέσουμε κομμάτι-κομμάτι τα δοκάρια του Ναού του Διός για να αποκαταστήσουμε ένα τμήμα του πρωτότυπη μεγαλοπρέπεια.»

Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες θα ξεκινήσουν σύντομα τις εργασίες για την ανύψωση του αγάλματος στην Κοιλάδα των Ναών της Σικελίας με αφορμή την ίδρυση της αρχαίας πόλης Ακράγκας (τώρα Αγκριτζέντο) πριν από 2.600 χρόνια.

Ήταν ένα από τα κορυφαία πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής κατά τη χρυσή εποχή της Αρχαίας Ελλάδας και φιλοξενεί επτά καλοδιατηρημένους ελληνικούς ναούς.

Χτισμένα σε μια ψηλή κορυφογραμμή σε διάστημα 100 ετών, παραμένουν από τα πιο θαυμάσια δείγματα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τον 5ο αιώνα ζούσαν εκεί πάνω από 100.000 άνθρωποι και, σύμφωνα με τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, «κάνανε γλέντι σαν να πεθάνουν αύριο και έχτιζαν σαν να θα ζήσουν για πάντα».

Η πόλη καταστράφηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδονίους, και η ακμή της δεν επέστρεψε μέχρι την άνοδο του Τιμολέοντα στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια των Πουνικών πολέμων, οι Καρχηδόνιοι υπερασπίστηκαν τον οικισμό ενάντια στους Ρωμαίους, οι οποίοι κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης το 210 π.Χ.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η πόλη - που μετονομάστηκε Agrigentum (στη συνέχεια γνωστή ως Girgenti) - υπέστη μια περίοδο μνημειακής αστικής ανάπλασης με νέα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ναών.

Στο πέρασμα των αιώνων, η πλινθοδομή από τα παλιά μνημεία της αρχαίας πόλης χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των κτιρίων γύρω από το Girgenti και το αρχαίο λιμάνι του Porto Empedocle.

Οι ιστορικοί υποστήριξαν επίσης ότι ο Ναός του Διός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί δεν είχε ακόμη στέγη όταν ο Ακράγας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.

Έξω από το ναό, τεράστια αγάλματα του Άτλαντα είχαν παγώσει στην πράξη στήριξης του ναού.

«Η ιδέα είναι να επανατοποθετηθεί ένας από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά στο ναό», λέει ο Sciarratta, «έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών».


Πηγή εικόνας : Yuriy Brykaylo/Alamy

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή