Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ρέα η Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας (Ρέα=αυτή που ρέει)

Η Ρέα, ήταν Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας. Η Ρέα καθόριζε τη ροή των πραγμάτων, ως βασίλισσα των γηραιότερων θεοτήτων στην ελληνική μυθολογία (Ρέα=αυτή που ρέει).

Η Ρέα πήρε ως σύζυγό της τον αδελφό της, Κρόνο, και ενώθηκε μαζί του. Από την ένωσή τους δημιουργήθηκαν οι εξής:

Η πρωτότοκη κόρη τους, Εστία, η οποία έγινε η θεότητα του οίκου (της οικίας). Κάθε πρώτη θυσία που γινόταν στο σπίτι, γίνονταν για εκείνη. Για να σταματήσει τις αψιμαχίες πρόσφερε τον θρόνο της στον ανιψιό της, Διόνυσο.

Η δεύτερή τους κόρη, η Δήμητρα, ήταν η θεότητα της καλλιέργειας, του θερισμού και της γονιμότητας.

Η τρίτη τους κόρη, η Ήρα, υπήρξε η διάδοχος της Ρέας μετά την Τιτανομαχία (βασίλισσα των Ολύμπιων θεών), και η θεά της γονιμότητας, του γάμου και των γυναικών. Δέχονταν θυσίες από τις νιόπαντρες και τις εγκύους γυναίκες.

Το τέταρτό τους τέκνο, ο Άδης, δεν εντάσσεται συνήθως στους ολύμπιους θεούς. Έγινε, όμως, ο θεός του κάτω κόσμου, και εγκατέστησε το βασίλειό του στα έγκατα της Γης.

Ο Ποσειδώνας, ήταν ο θεός του υγρού στοιχείου. Είχε το παλάτι του στο βάθος του Ωκεανού, με τη γυναίκα του, τη νηρηίδα Αμφιτρίτη.

Ο βασιλιάς των θεών και τελευταίο παιδί της Ρέας και του Κρόνου, ο Δίας, ήταν ο θεός του Κεραυνού και του ουρανού. Έριχνε τα αστροπελέκια του από τον ουρανό, τα οποία του ετοίμαζε ο σιδηρουργός υιός του. Τον Δία, τον έκρυψε στο όρος Δίκτυ της Κρήτης για να τον σώσει από τον Κρόνου που έτρωγε τα παιδιά του. Έτσι και η λατρεία της ήταν συνδεδεμένη με τη λατρεία του Δία στην Κρήτη.

Τα παιδιά της τα κατάπιε ο σύζυγός της, από τον φόβο του μήπως διεκδικηθεί ο θρόνος του από αυτά, ώσπου ο Δίας τα απελευθέρωσε αφού ενηλικιώθηκε.

Η Ρέα έδωσε το καθαρτικό στον Κρόνο για να βοηθήσει τον τελευταίο της υιό να ελευθερώσει τα αδέλφια του.

Τέλος, ήταν θεότητα της γονιμότητας πριν τη διαδεχθεί η Ήρα.


Πηγή εικόνας : Κοινό Κτήμα


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή