Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Tα θραυσμάτων από τη ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα επιστέφουν στην Ελλάδα

Το κομμάτι της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που σώζεται στο Μουσείο Salinas στο Παλέρμο, που δανείστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, είναι όλο και πιο κοντά στην οριστική επιστροφή στην Ελλάδα. Το περιφερειακό συμβούλιο της Σικελίας ενέκρινε μάλιστα το λεγόμενο «de-dealing» του μαρμάρινου ποδιού που αρχικά ανήκε στη φιγούρα της Άρτεμης. Είναι μια τυπική πράξη που δόθηκε κατόπιν γνωμοδότησης του Εισαγγελέα, γράφει δελτίο τύπου από την περιοχή, την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για την αρμοδιότητα της Σικελίας στο θέμα αυτό.

Eιδικά αυτά που αφαιρέθηκαν από τον τόπο προέλευσης από τον Λόρδο Έλγιν και επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος μάταια ζητούσε την επιστροφή στο Βρετανικό Μουσείο.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόξενος Ρόμπερτ Φάγκαν ήταν επίσης Άγγλος, ο οποίος κληροδότησε το θραύσμα στη σύζυγό του, η οποία με τη σειρά της το πούλησε, μεταξύ 1818 και 1820, στο Βασιλικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, με τις συλλογές να περάσουν στη συνέχεια στο σημερινό Μουσείο Antonino Salinas.

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα είναι ηθική υποχρέωση

«Η οριστική επιστροφή του κομματιού του Παρθενώνα - λέει ο σύμβουλος Salmonà - είναι η επιβεβαίωση αυτού του αισθήματος πολιτιστικής αδελφοσύνης που δένει τη Σικελία και την Ελλάδα, δύο εδάφη που ενώνονται με κοινές μεσογειακές ρίζες και με πολύ αρχαίους και βαθείς δεσμούς».

Το Βατικανό επιστρέφει τρία θραύσματα από τον Παρθενώνα

Το Βατικανό ανακοίνωσε επίσης την επιστροφή στην Ελλάδα τριών θραυσμάτων από τη ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα, τα οποία από τον 19ο αιώνα φυλάσσονταν στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ότι: «Η «δωρεά» του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι μια πνευματική και αδελφική παπική χειρονομία προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

«Μετά την οριστική αποκατάσταση του θραύσματος Φαγάν στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα τρία θραύσματα που στεγάζονται στο Βατικανό επιστρέφουν στις θέσεις τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συμφωνίες με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε τη σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης.


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Πηγή1 / Πηγή2