Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Άγαλμα του θεού Πάνα ανακαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Κωνσταντινούπολη

Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο αρχαιολογικό πάρκο Saraçhane στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν ένα νέο τεχνούργημα καθώς ανακαλύπτεται ένα θραύσμα αγάλματος που απεικονίζει τον Πάνα, τον Έλληνα θεό των βοσκών και των κοπαδιών στην αρχαία Ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB), υπενθυμίζεται ότι οι ανασκαφικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane, όπου βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Πολυεύκτου, από τις 8 Ιουνίου 2022.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι εργασίες ανακσκαφής πραγματοποιούνταν στη βορειοδυτική πλευρά του κύριου οικοδομήματος.

«Σε βάθος περίπου 2 μέτρων και 60 εκατοστών από την επιφάνεια, βρέθηκε ένα θραύσμα μαρμάρινου αγάλματος που απεικονίζει τον Πάνα, γνωστό ως θεό των βοσκών και των κοπαδιών στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Το άγαλμα, διαστάσεων 20 εκατοστών σε ύψος και πλάτος 18 εκατοστά, εντοπίστηκε να έχει σπασμένο το αριστερό χέρι και το κάτω μέρος του σώματος. Πιστεύεται ότι χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και μετά την πραγματογνωμοσύνη θα γίνει περαιτέρω χρονολόγηση».

"Ενώ η περιγραφή δίνει στον Πάνα μια ποιμαντική φύση λόγω της άμεσης σχέσης του με τη φύση, η απεικόνισή του ως μισή κατσίκα, μισή ανθρώπινη φιγούρα σε όλους τους μύθους τον έκανε τρομακτικό χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα, η ξαφνική εμφάνιση του Πάνα μπροστά σε ανθρώπους στα χωράφια, τρομάζοντας τους με την εικόνα του, ενέπνευσαν τη λέξη «πανικός». Παρά το γεγονός ότι είναι ο θεός των βοσκών, ο Πάνας συχνά απεικονίζεται στις πηγές ως μια αξιαγάπητη φιγούρα που περιφέρεται στα λιβάδια παίζοντας φλάουτο, σε αντίθεση με την εκφοβιστική εμφάνισή του. προκαλώντας πανικό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρθηκε ότι το θραύσμα του αγάλματος του Πάνα ελήφθη από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης και μεταφέρθηκε στην αποθήκη του μουσείου.


Πηγή εικόνας : ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή