Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Bρέθηκε άθικτη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ»

Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να αποκτούν νέα ευρήματα καθημερινά στην ανασκαφική στην αρχαία πόλη «Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ», η οποία συνεχίζεται εδώ και 4 χρόνια με την υποστήριξη του Δήμου. Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην περιοχή,  βρέθηκε προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παραδόθηκε στο τοπικό μουσείο.

Το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου θεάτρου της πόλης αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών που συνεχίστηκαν αδιάκοπα για 12 μήνες το χρόνο από τους αρχαιολόγους του δήμου , επίσης βρέθηκαν προτομές του Απόλλωνα και της Μέδουσας στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο το πάνω μέρος.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην ανασκαφική περιοχή του Αρχαίου Θεάτρου, οι αρχαιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε μια κατασκευή στο έδαφος στην κορυφή του χώρου του θεάτρου όπου βρέθηκε η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι ειδοποίησαν την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού, το Μουσείο και μετά την επιτόπια εξέταση και καθαρισμό της κεφαλής, στάλθηκε στο Μουσείο Konuralp για εξέταση από ειδικούς επί του θέματος. Μετά από διαβούλευση με ειδικούς της ιστορίας και το Τμήμα Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η προτομή ανήκε στον Μακεδόνα βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο.

Η δήλωση του Μουσείου Konuralp  ανέφερε: «Βρέθηκε κεφαλή του Μεγάλου Αλέξανδρου» διαστάσεων 23 εκατοστών (από το κεφάλι μέχρι το λαιμό) που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ..». Επίσης κατά στην περιγραφή του ευρήματος επισημαίνεται πως τα μάτια κοιτάζουν προς τα πάνω, υπάρχουν σημάδια από τρύπες στις κόρες των ματιών και το στόμα είναι ελαφρά ανοιχτό, που δεν αποκαλύπτει πολλά από τα δόντια. Κάνει λόγο ακόμα για μακριά σγουρά μαλλιά μέχρι το λαιμό μοιρασμένα και στις δύο πλευρές της κεφαλής και με χωρίστρα στη μέση του μετώπου.


Πηγή εικόνας : Δήμος Düzce

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή