Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Δείτε το μεγαλύτερο αρχαίο μωσαϊκό δαπέδου με Ελληνικές επιγραφές που ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία - 600 τετραγωνικά μέτρα

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή Incesu της επαρχίας Kayseri στην Κεντρική Ανατολία της Τουρκίας ανακάλυψαν το μεγαλύτερο μωσαϊκό δαπέδου στην περιοχή της Καππαδοκίας.

Με έκταση 600 τετραγωνικά μέτρα ή περισσότερα από 6.400 τετραγωνικά πόδια, το δάπεδο με πλακάκια αποκαλύφθηκε στη γειτονιά Örenşehir, μέσα σε μια βίλα που υπολογίζεται ότι χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια, πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Nevşehir Hacı Bektaş Veli, με την υποστήριξη του Μητροπολιτικού Δήμου Kayseri.

Σύμφωνα με τον Can Erpek του πανεπιστημίου, ο οποίος διηύθυνε την ανασκαφή, η βίλα έχει ρίζες στη ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή και χρησιμοποιήθηκε πολύ μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία. Περιλάμβανε μια τεράστια έκταση και περίπου 33 δωμάτια, με μωσαϊκά δαπέδου «υψηλής αξίας» που έδειχναν ότι η κατασκευή ήταν μια «κατοικία υψηλού επιπέδου».


«Στην Περιφέρεια της Κεντρικής Ανατολίας, που περιλαμβάνει την περιοχή της Καππαδοκίας, δεν βλέπουμε μια τόσο μεγάλη κατοικία με ψηφιδωτά στο δάπεδο», είπε ο Έρπεκ σε μια δήλωση, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη πλήρως τα όρια αυτής της κατοικίας».

Σε μια δήλωση, ο Şükrü Dursun, επαρχιακός διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού του Kayseri, τόνισε ότι βρέθηκαν περαιτέρω ευρήματα όπως μια λατινική επιγραφή σε μια περιοχή που πιστεύεται ότι ήταν αίθουσα δεξιώσεων, ελληνικά χαρακτικά και άλλα γεωμετρικά ψηφιδωτά.

Συγκεκριμένα, ο Έρπεκ επεσήμανε την ανακάλυψη του ονόματος «Υάκινθος» στις επιγραφές, το οποίο οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανήκει στον διαχειριστή και κάτοικο κάποτε της βίλας.




Η λατινική επιγραφή

 Η λατινική επιγραφή γράφει μεταξύ άλλων ότι [Το κτίριο ανεγέρθηκε] υπό τη διεύθυνση του κόμη Υάκινθου.  Ο κόμης ήταν ένας τίτλος που απένειμαν σε αξιωματούχους της αυτοκρατορικής αυλής. Τίποτα όμως δεν είναι γνωστό για αξιωματούχο με το όνομα Υάκινθος που καταγράφεται σε αυτή την επιγραφή....

Η ελληνική επιγραφή 

Μια άλλη, πολύ πιο σύντομη επιγραφή σε ένα μικρότερο παρακείμενο δωμάτιο με τοίχους είναι στα ελληνικά και γράφει: «Αν είσαι υγιής, μπες». Αυτό θα μπορούσε να αναφέρεται είτε στη σωματική υγεία, είτε, εάν το κτίριο είχε θρησκευτικό σκοπό, θα μπορούσε να είναι προϋπόθεση ότι όλοι όσοι επιτρεπόταν να εισέλθουν στο χώρο έπρεπε να ήταν πνευματικά υγιείς....


Πηγή εικόνας : Sercan Kucuksahin/Anadolu via Getty Images

Πληροφορίες ανλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Πηγή1 / Πηγή2