Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Η Μέλισσα στην Αρχαία Ελλάδα Μυθολογία

Η Αμάλθεια ήταν η τροφός του θεού Δία στο Ιδαίο Άντρο, όπου τον είχε κρύψει η μητέρα του η Ρέα για να γλυτώσει από τον πατέρα του, Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του. Άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη Υάδα και άλλοτε ως αίγα (κατσίκα), από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι.

Η Μέλισσα αδελφή της Αμάλθειας, τροφός του θεού Δία όταν εκείνος ήταν βρέφος στο όρος Ίδη της Κρήτης και τον τάιζαν με γάλα και μέλι. Υπάρχει και η παράδοση ότι, όταν ο Κρόνος το ανακάλυψε, τη μεταμόρφωσε σε σκουλήκι, αλλά όταν ο Δίας μεγάλωσε τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη σε βασίλισσα μέλισσα.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ο πως Μέλισσα ήταν η Γριά ιέρεια της Δήμητρας, που μυήθηκε από τη θεά στα μυστήριά της. Επειδή η Μέλισσα δεν θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά της μυήσεώς της, κομματιάστηκε από άλλες γυναίκες. Από το σώμα της γεννήθηκαν μέλισσες.

Αμάλθεια Ετυμολογία

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του ονόματος Αμάλθεια. Ορισμένοι εικάζουν πως προέρχεται από το α- στερητικό + μάλθος [= έλλειψη, στέρηση (βλ. μαλθακός)], οπότε η αρχική σημασία της ήταν η μη στέρηση και κατά συνέπεια η γενναιοδωρία, η αφθονία. Ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς έγραψε πως είναι ομόριζη της λέξης ἀμαλθεύειν [=εκθρέφω, εμπλουτίζω][1]. Άλλοι θεωρούν πως συγγενεύει με την λέξη ἀμάλθακτος [= σκληρός] και άλλοι με τις λέξεις ἀμαλὴ [=τρυφερή] και θεία [= θεά] στην οποία περίπτωση θα ήταν ένα επίθετο κάποιας προγενέστερης θηλυκής θεότητας από την Μινωϊκή Εποχή. Από το όνομα Αμάλθεια προέρχεται και η λέξη ἀμέλγειν που σημαίνει αρμέγω ή θηλάζω.

Κέρας της Αμάλθειας

Στην τέχνη των αρχαίων, πολλοί θεοί εικονίζονταν να κρατούν το Αμαλθείας κέρας, που αποδόθηκε στην κλασική λατινική γραμματεία ως cornu copiae. Αυτό ήταν σύμβολο της αφθονίας, της πλησμονής των αγαθών και της ευημερίας του ανθρώπου. Αναφέρεται στο σπασμένο κέρατο της κατσίκας Αμάλθειας, το οποίο μπορούσε να γεμίζει με οποιοδήποτε αγαθό επιθυμούσε ο κάτοχός του.

Η Αδελφή της Αμάλθειας, η Μέλισσα όταν ο Κρόνος το ανακάλυψε, τη μεταμόρφωσε σε σκουλήκι, αλλά όταν ο Δίας μεγάλωσε τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη σε βασίλισσα μέλισσα.

Γριά ιέρεια της Δήμητρας, που μυήθηκε από τη θεά στα μυστήριά της. Επειδή η Μέλισσα δεν θέλησε να αποκαλύψει τα μυστικά της μυήσεώς της, κομματιάστηκε από άλλες γυναίκες. Από το σώμα της γεννήθηκαν μέλισσες.


Πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω πηγές:

Πηγή1 / Πηγή2