Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα γυναικείο άγαλμα ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Πόλη του Βλαύνδου

Ένα γυναικείο άγαλμα της ρωμαϊκής περιόδου βρέθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αρχαία Πόλη του Βλαύνδου, που βρίσκεται εντός των ορίων της συνοικίας Ulubey του Uşak.

Το άγαλμα, του οποίου το τμήμα της κεφαλής λείπει, θεωρείται ως παράδειγμα που αντικατοπτρίζει την καλλιτεχνική κατανόηση και την πολιτιστική συσσώρευση της περιόδου.

Το άγαλμα, το οποίο δίνει στοιχεία για την καλλιτεχνική προσέγγιση και την πολιτιστική κληρονομιά της ρωμαϊκής περιόδου, τίθεται σε εργασίες αποκατάστασης από τη Διεύθυνση του Μουσείου Uşak και υπόκειται σε μια σχολαστική διαδικασία για να ανακτήσει την προηγούμενη όψη του.

Σχολιάζοντας την αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αρχαία Πόλη του Βλαύνδου στον ανταποκριτή του AA, ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της επαρχίας Uşak Sabri Ceylan είπε ότι η αρχαία πόλη ήταν γνωστή ως "πόλη φρουράς" λόγω της εγκατάστασης στρατιωτών από τη Μακεδονία κατά την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Τζεϊλάν δήλωσε ότι οι ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται από το 2018 υπό τη διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Uşak, έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Ναού της Θεάς Δήμητρας φέτος και δήλωσε ότι ένα άγαλμα βρέθηκε στο δυτικό τμήμα του ναού.

Δηλώνοντας ότι το άγαλμα, το οποίο ανακαλύφθηκε από βάθος περίπου 1,5 μέτρου και δεν έχει κεφάλι ή χέρια, χρονολογείται από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο, ο Τζεϊλάν δήλωσε ότι το άγαλμα ύψους 190 εκατοστών βρίσκεται υπό προστασία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Uşak.

Ο Τζεϊλάν είπε, "Θα εκθέσουμε το άγαλμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Uşak αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης από τους ειδικούς της διεύθυνσης του μουσείου και του υπουργείου μας. Μπορούμε να πούμε ότι η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 5-6 μήνες και τα αγάλματα  θα αρχίσουν να εκτίθενται». είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι δύο αγάλματα βρέθηκαν στην ίδια περιοχή το 2021, ο Τζεϊλάν είπε: "Ο Ναός της Θεάς Δήμητρας είναι το κέντρο της πόλης και μια πνευματική περιοχή. Επομένως, μπορούμε να τον ονομάσουμε την καρδιά της πόλης. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για εκπλήξεις σε αυτή την περιοχή περιμένουμε και νέα ευρήματα». είπε.


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή