Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Αρχαιοελληνική πλάκα βρέθηκε στον κήπο σπιτιού στη Βρετανία

Μια αρχαία ρωμαϊκή μαρμάρινη πλάκα, που χρησιμοποιείται για σχεδόν μια δεκαετία ως μπλοκ αλόγων πριν αποκαλυφθεί η προέλευσή της, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μυστηρίου καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς κατέληξε στον κήπο ενός μπανγκαλόου στην Αγγλία. Η περίπλοκη πλάκα διαθέτει ελληνική επιγραφή που δίνει ένδειξη για την προέλευσή της και χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Η πλάκα ανακαλύφτηκε πριν από 20 χρόνια από τον ιδιοκτήτη ενός σπιτιού στο Whiteparish, ένα χωριό στη νότια Αγγλία, το οποίο το βρήκε στο βράχο του κήπου της. Το χρησιμοποιούσε ως μπλοκ στήριξης στο σταύλο της για σχεδόν 10 χρόνια πριν τελικά παρατηρήσει ένα στεφάνι δαφνών χαραγμένο στην επιφάνειά του, σύμφωνα με δελτίο τύπου από τον οίκο δημοπρασιών Woolley και Wallis, ο οποίος πωλεί το βράχο.

Ο Will Hobbs, ειδικός αρχαιοτήτων στο Woolley and Wallis, είπε ότι αντικείμενα όπως ο βράχος έφταναν συχνά στην Αγγλία τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν πλούσιοι αριστοκράτες περιοδεύαν στην Ευρώπη μαθαίνοντας για την κλασική τέχνη και τον πολιτισμό.

"Υποθέτουμε ότι έτσι εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό που είναι ένα πλήρες μυστήριο είναι το πώς κατέληξε σε έναν οικιακό κήπο και εκεί θέλουμε τη βοήθεια του κοινού", δήλωσε ο Χόμπς σε δήλωση.

Αφού παρατήρησε τις λεπτομέρειες στην πλάκα, ο πιο πρόσφατος ιδιοκτήτης του σπιτιού το πήγε σε έναν αρχαιολόγο, ο οποίος το χρονολόγησε τον δεύτερο αιώνα με πιθανή προέλευση από την Ελλάδα ή την Ανατολία.

Η επιγραφή του αναφέρει: "Οι άνθρωποι (και) οι νεαροί άνδρες (τιμή) Δημήτριος (γιος) του Μετροδώρου (γιος) του Λευκού."

Η πλάκα πρόκειται να πωληθεί τον Φεβρουάριο από τους Woolley και Wallis, με εκτίμηση πριν από την πώληση έως και 15.000 £ (20.300 $).

Οι πλειστηριαστές ρωτούν τους κατοίκους της περιοχής εάν γνωρίζουν κάποιον που ζούσε στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς εργάζονται για να βρουν στοιχεία για το πώς βρέθηκε η πλάκα στον ήσυχο αγγλικό κήπο.

Αναρωτιούνται επίσης εάν οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην κατασκευή του μπανγκαλόου, που χτίστηκε στο Common Road στο Whiteparish στα μέσα της δεκαετίας του 1960, θα μπορούσε «να θυμηθεί την προέλευση ορισμένων από τα συντρίμμια που χρησιμοποιήθηκαν».

"Υπάρχουν πολλές δυνατότητες από πού προήλθε η πέτρα", δήλωσε ο Χόμπς.

"Τόσο το Cowesfield House όσο και το Broxmore House ήταν πολύ κοντά στο Whiteparish και κατεδαφίστηκαν το 1949 μετά την απόκτησή του από τον στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι το σπίτι στο σημερινό Πάρκο του Paulton καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1963 και πιθανότατα συντρίμμια από εκεί επαναχρησιμοποιήθηκαν σε εργοτάξια στην περιοχή λίγο μετά. "



Πηγή εικόνας: Credit@Woolley & Wallis

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή