Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΗΠΑ: Το κίνημα #DisruptTexts θεωρεί τον Όμηρο σεξιστή. Σχολείο στη Μασαχουσέτη έκοψε την «Οδύσσεια» από την διδασκαλία των μαθητών

Μια συνεχής προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για να στερηθεί η πρόσβαση των παιδιών στη βιβλιογραφία. Κάτω από το σύνθημα #DisruptTexts, οι ιδεολόγοι κριτικής θεωρίας, οι δάσκαλοι σχολείων και οι ταραχοποιοί του Twitter εμφανίζονται και κινούνται ενάντια σε κλασικά κείμενα, από τον Όμηρο έως τον F. Scott Fitzgerald έως τον Δρ Seuss.

Το ήθος τους υποστηρίζει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να διαβάζουν ιστορίες γραμμένες σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σημερινή ομιλία - ειδικά εκείνες «στις οποίες ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο κανόνας,».

Ο  μυθιστοριογράφος Padma Venkatraman γράφει στο School Library Journal. Κανένας συγγραφέας δεν είναι αρκετά πολύτιμος, κυρία. Ο Βενκατραμάν διδάσκει: "Απορρίπτοντας την ευθύνη του Σαίξπηρ αναφέροντας ότι έζησε σε μια εποχή που επικρατούσαν αισθήματα μίσους, κινδυνεύει να στείλει ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι η ακαδημαϊκή αριστεία υπερτερεί της ρητορικής μίσους."

Οι λεπτές πολυπλοκότητες της λογοτεχνίας περιορίζονται στην ακατέργαστη διακλάδωση των «διατομεακών» αγώνων εξουσίας. Έτσι, ο καθηγητής Αγγλικών του Σιάτλ Έβιν Σιν έγραψε το 2018 ότι «θα πέθανε» παρά να διδάξει το «The Scarlet Letter», εκτός αν το μυθιστόρημα του Nathaniel Hawthorne χρησιμοποιείται για την «καταπολέμηση της μισογυνίας και της ντροπής».

Πρόσφατα η αυτο-περιγραφόμενη «αντιρατσιστική δασκάλα» Lorena Germán παραπονέθηκε ότι πολλά κλασικά γράφτηκαν πριν από περισσότερα από 70 χρόνια: «Σκεφτείτε την αμερικανική κοινωνία πριν από αυτό και τις αξίες που διαμόρφωσαν σε αυτό το έθνος μετά . Αυτό είναι που υπάρχει σε αυτά τα βιβλία. "

Η Τζέσικα Κλούες, συγγραφέας μυθοπλασίας νεαρών ενηλίκων, απάντησε: «Αν νομίζετε ότι ο Χόουθορν βρισκόταν στο πλευρό των κριτικών Πουριτανών . . τότε είστε απόλυτος ηλίθιος και δεν πρέπει να έχετε τον τίτλο του εκπαιδευτή στο βιογραφικό σας στο twitter.

«Είμαστε περήφανοι που κόψαμε τον Όμηρο»   

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», καθηγητές του σχολείου της Μασαχουσέτης δηλώνουν περήφανοι που «έκοψαν» τον Όμηρο από την διδακτέα ύλη. «Είμαστε πολύ περήφανοι να λέμε ότι η Oδύσσεια αφαιρέθηκε φέτος από το πρόγραμμα σπουδών!» αναφέρει καθηγητής που θεωρεί ότι ο Όμηρος γράφει σεξιστικά και ρατσιστικά. 

Aπό την άλλη πλευρά  ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Jon Del Arroz τονίζει: «Η διαγραφή της ιστορίας των μεγάλων έργων περιορίζει μόνο την ικανότητα των παιδιών να μορφωθούν σωστά».

Τα συμπεράσματα δικά σας.


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή