Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Η ιστορία των αρχαίων Ιλλυρίων

Πριν από ένα μήνα περίπου ένας μορφωμένος αριστερός 50αρής και εγώ διαφωνούσαμε σε πολλά θέματα. Και πάνω στη κουβέντα μου πετάει την ατάκα ''οι Αλβανοί ήταν οι αρχαίοι Ιλλύριοι" (πιο πρόσφατα μου το είπε και κάποιος άλλος).

Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη, η δικιά του στη συνέχεια όμως μεγαλύτερη, γιατί έπεσε σε ένα θέμα που το ήξερα καλά.

1. Η Ιλλύρια ήτανε τεράστια αρχαία περιοχή εκεί που σήμερα είναι η Αλβανία, το Κόσσοβο, τα βόρεια Σκοπιά, η Σερβία, η Βοσνία, η Κροατία και η Σλοβενία.

2. Το όνομα Ιλλυρίοι το πήραν απο τον Ιλλύριο, τον γιο του Κάδμου (ιδρυτή των Θηβών) και της Αρμονίας. Α, επίσης ήταν και 1ος Βασιλιάς της Ιλλυρίας.

3. Οι πιο πολλές ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης έχουν βγάλει ιλλυριακά ευρήματα στη βόρεια Ιλλυρία, ήτοι σε Σλοβενία, Σερβία κτλ.

4. Τα φύλα των Ιλλυρίων ήτανε 100αδες. Πολλά από αυτά ήτανε καθαρά ελληνικά από αποικίες δικών μας. Τα τρία πιο δυνατά ήτανε οι Αρδιαίοι που ήτανε κοντά στο Μαυροβούνιο και τη σημερινή Βοσνία, οι Αυταριάτοι στη σημερινή Σερβία τους οποίους κατέκτησαν οι Κέλτες, και οι Δαρδάνιοι, φύλλο θρακο-ιλλυρικό.

5. Ιλλύριοι απο τις ελληνικές αποικίες παίρνανε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως πχ το 516 π.Χ. Τέθριππον Επίδαμνος (Ιλλυρία), Κλεοσθένης. Σημείωση Επίδαμνος είναι το σημερινό Δυρράχιον.

6. Ιστορικά οι Ιλλύριοι κάνανε ψιλομαγκιές στη Μακεδονία, ώσπου τους ισοπέδωσε ο Φίλιππος. Μετά ξαναπήγανε γυρεύοντας και πέσανε πάνω στο Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος αφού έσπασε πλάκα μαζί τους, πήρε και μερικούς στην εκστρατεία της Ασίας. Η πιο γνωστή Ιλλύρια βασίλισσα, Τεύτα, της φυλής των Αρδιαίων έχει μείνει γνωστή για τις πολεμικές της συγκρούσεις με το Κοινό των Ηπειρώτων, αλλά μετά σύναψε ειρήνη μαζί τους. Το 168 οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ιλλυρία.

7. Όπως έχουμε ξαναπεί, ο Στράβών το 40 π.χ. είχε βρίσει τους Αλβανούς στον Καύκασο, όμως ο Στράβων είχε ασχοληθεί και καταγράψει πολλές φυλές Ιλλυρίων, αλλά Αλβανοί δεν ανέφερε πουθενά...

170 χρόνια μετά ο τεράστιος πανεπιστήμων Ρωμαίος πολίτης της Αλεξάνδρειας, Κλαύδιος, Πτολεμαίος Έλληνας όμως, αφού έγραφε στα ελληνικά, ασχολείται με την Ιλλυρία και βρίσκει μια καινούργια πόλη την Αλβανόπολις και τους κάτοικούς της τους Αλβανούς. Αυτή η πόλη ήταν ψιλοασήμαντη, αφού δεν αναφέρεται ποτέ ξανά πουθενά. Το πιο πιθανόν σενάριο μάλλον ήταν ότι τους φέρανε οι Ρωμαίοι που είχαν κατακτήσει και την περιοχή στο Καύκασο και να φτιάξανε μια δικιά τους πόλη. Άλλωστε δεν νομίζω να ήτανε και ...φιλέτο η Αλβανόπολις.

8. Όταν οι Κροάτες θέλανε να ανεξαρτητοποιηθούν από την Γιουγκοσλαβία λέγανε ότι και αυτοί είναι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυρίων.

9. Κακώς γίνεται το μπέρδεμα μεταξύ Αρβανιτών και Αλβανών, αφού για τους Αλβανούς τα είπαμε, ενώ οι Αρβανίτες προέρχονται από την ιλλυριακη πόλη Άρβων, ενώ υπήρχε και φυλή Αβροί. Μάλλον κατεβαίνοντας προς τα νότια, αφού η Άρβων ήτανε στην σημερινή Κροατία ονομάστηκαν αρβανίτες. Όλη τη λέζα την φάγανε, επειδή το όνομα Αλβανοί και το Αρβανοί μοιάζουνε και έτυχε να ζουν στο ίδιο μέρος για μεγάλο διάστημα.

10. Η Άννα Κομνηνή, βυζαντινή ιστορικός και κόρη του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού τον 11ο αιώνα, γράφει για μια πόλη στη Β. Ήπειρο, το Άρβανων.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη οτι οι Αλβανοί δεν είχαν ποτέ εθνική συνείδηση, γιατί πολύ απλά δεν ήταν ποτέ ένα έθνος συμπαγές, από το θρήσκευμά τους.

Διαβάστε επίσης "Ιλλυριοί ένα Ελληνικό φύλο και η μετέπειτα παραπληροφόρηση"Πηγή