Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Τιμόκλεια η γυναίκα που έριξε σε πηγάδι έναν αξιωματικό του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Η Τιμόκλεια ήταν αδελφή του στρατηγού Θεαγένη, αρχηγού του στρατού της Θήβας στην μάχη της Χαιρώνειας. Μετά την επανάσταση των Θηβαίων εναντίον της Μακεδονικής φρουράς στην Καδμεία και την πολιορκία της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο, που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης και τον σφαγιασμό των κατοίκων της, ο Αλέξανδρος είχε θέσει την τιμή και την περιουσία των κατοίκων της Θήβας στην διάθεση του στρατού και των συμμάχων του. 

Ένας από τους αξιωματικούς του μπήκε στο σπίτι της Τιμόκλειας και αφού έκλεψε ότι μπορούσε σε χρήματα, την χρησιμοποιούσε σαν σκλάβα και την απειλούσε συνεχώς ότι θα την σκότωνε εάν δεν του παρέδιδε ό,τι τιμαλφή και οικογενειακά κειμήλια είχε.

Η Τιμόκλεια μη μπορώντας με άλλον τρόπο να απαλλαγεί από τις πιέσεις του τον οδήγησε σε ένα στερεμένο πηγάδι έξω από το σπίτι της λέγοντας του ότι εκεί μέσα είχε κρύψει όλα τα αντικείμενα. 

Ο Θρακιώτης αξιωματικός ακολούθησε την Τιμόκλεια εντελώς ανυποψίαστος και καθώς έσκυψε πάνω από το πηγάδι, αυτή τον έσπρωξε με δύναμη και τον σκότωσε. Για την πράξη της αυτή οδηγήθηκε στον Αλέξανδρο όπου μπροστά του χωρίς να χάσει το θάρρος δεν αρνήθηκε την πράξη της. 

Το θάρρος και το ηγεμονικό της παράστημα έκαναν μεγάλη εντύπωση στο Αλέξανδρο και όταν αυτός την ρώτησε ποια είναι, εκείνη του απάντησε ότι ονομάζεται Τιμόκλεια και είναι αδελφή του Θεαγένη που ήταν στρατηγός των Θηβαίων στην μάχη της Χαιρώνειας εναντίον του Φιλίππου.

«ἐμοὶ Θεαγένης ἦν ἀδελφός, ὃς ἐν Χαιρωνείᾳ στρατηγῶν καὶ μαχόμενος πρὸς ὑμᾶς ὑπὲρ τῆς τῶν Ἑλλήνων ἐλευθερίας ἔπεσεν, ὅπως ἡμεῖς μηδὲν τοιοῦτον πάθωμεν.»

 

Λέγεται ότι ο Αλέξανδρος την θαύμασε και την άφησε ελεύθερη


Βιβλιογραφία:

  • Γεώργιος Δ Τσεβάς, Ιστορία της Θήβας και της Βοιωτίας, 1928 (Πνευματικό κέντρο Δήμου Θηβαίων) σελ 322,323
  • Πλούταρχος, Γυναικών αρεταί - Τιμόκλεια


Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή