Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Στην αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν την Άνοιξη με παραδοσιακά βραχιόλια του Μάρτη που ονομαζόταν «κρόκι»

Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα φτιαγμένο από κόκκινο και άσπρο σχοινάκι ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί, βραχιόλι φοριέται την 1η Μαρτίου. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μάρτης προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το βραχιόλι βοηθούσε στην προστασία του ατόμου που το φορούσε από ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ανοιξιάτικου Ήλιου κατά τον μήνα Μάρτιο.

Μέρος της αρχαίας Ελληνικής παράδοσης καλεί εκείνον που φοράει το ερυθρόλευκο βραχιόλι του «Μάρτη» να το βγάλει και να το δέσει στο πρώτο ανθισμένο δέντρο που θα δει τον Μάρτιο, για να δώσει υγιή σοδειά και να διατηρήσει το δέντρο υγιές.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.


Πηγή εικόνας : Από Turbojet - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 3.0

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή