Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λέει ο Rishi Sunak

Δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λέει ο Rishi Sunak

Ο πρωθυπουργός λέει ότι η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και προστατεύεται από το νόμο

Ο Rishi Sunak έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τα γλυπτών του Παρθενώνα από την επιστροφή στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωθυπουργός έμεινε στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.

Παρά την εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρινων γλυπτών στην Αθήνα και τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα σχετικά με την ιδέα, ο Σουνάκ μίλησε  σε μια μεγάλη σύνοδο άμυνας και ασφάλειας στην Καλιφόρνια.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα μάρμαρα Ελγιν για γενιές», είπε ο Σουνάκ. «Οι γκαλερί και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους γιατί αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για αυτή τη χώρα.

«Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τους δει. Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν σκοπεύουμε να την αλλάξουμε».

Ενώ οι αποφάσεις για τη φροντίδα και τη διαχείριση συγκεκριμένων συλλογών αντιμετωπίζονται ως υπόθεση του Βρετανικού Μουσείου, η Ντάουνινγκ Στριτ πιστεύει ότι ένα μακροπρόθεσμο δάνειο δεν θα ήταν στο πνεύμα της θέσης της κυβέρνησης.

Τα γλυπτών εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη απογύμνωση από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό διπλωμάτη.

Ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν μυστικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και της Ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Ελλάδα έχει πει εδώ και καιρό τα γλυπτών πρέπει να επιστραφούν οριστικά στη χώρα. Ωστόσο, η σταθερή θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα συνεπαγόταν την επιστροφή αντικειμένων με δανεισμό.

Λέγεται ότι οι υπουργοί δεν έχουν καμία πρόθεση να τροποποιήσουν τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος εμποδίζει το μουσείο να επιστρέψει οριστικά οποιαδήποτε συλλογή του, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις.


Πληροφορίες αντλήθηκα από την πηγή