Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Σικελία: Αναστηλώθηκε το κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα ύψους 8 μέτρων

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα που βρισκόταν θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, ανακατασκευάστηκε για να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους ελληνικούς ναούς του Agrigento στη Σικελία, μετά από ένα 20χρονο έργο έρευνας και αποκατάστασης.

Το άγαλμα, ύψους 8 μέτρων (26 πόδια) και που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα σχεδόν 38 που κοσμούσαν τον ναό του Δία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Ο Άτλας θα γίνει ένα από τα κορυφαία σημεία της Κοιλάδας των Ναών», δήλωσε ο Francesco Paolo Scarpinato, ένας αξιολογητής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε κοινή δήλωση με τον κυβερνήτη της Σικελίας, Renato Schifani. «Μπορούμε επιτέλους να παρουσιάσουμε αυτό το επιβλητικό έργο στη διεθνή κοινότητα».

Τα αγάλματα ανακαλύφθηκαν το 1812 από τον Charles R Cockerell, έναν νεαρό Βρετανό αρχιτέκτονα που επισκεπτόταν το Agrigento για να μελετήσει τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ακράγκας, που ιδρύθηκε περίπου το 582 π.Χ. Ο Κόκερελ ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνειδητοποίησε ότι ένα τεράστιο κομμάτι ψαμμίτη κοντά στον παλιό Ναό του Δία δεν ήταν μέρος του αετώματος του ιερού, αλλά το κεφάλι ενός αγάλματος του Άτλαντα.

Στην ελληνική μυθολογία, ο Άτλας ήταν ένας Τιτάνας ή θεός, ο οποίος αναγκάστηκε να φέρει τον ουρανό στους ώμους του αφού νικήθηκε από τον Δία, έναν από τους θεούς της επόμενης γενιάς που ονομάζονταν Ολύμπιοι.

Ο Κόκερελ αργότερα αναγνώρισε και άλλα κομμάτια των αγαλμάτων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι Άτλαντες βρίσκονταν στο εξωτερικό μέρος του ναού του Διός, παγωμένοι για να υποστηρίξουν τον ναό και να βοηθήσουν στη διατήρηση ολόκληρου του θριγκού του ιερού, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί δεν είχε ακόμη στέγη όταν ο Ακράγας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους.

Με την πάροδο του χρόνου ο ναός γκρεμίστηκε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα εξορύχθηκε για να παράσχει οικοδομικά υλικά για το Agrigento και το Porto Empedocle.

Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε παίρνοντας ογκόλιθους ψαμμίτη και στοιβάζοντας κάθε κομμάτι σε ράφια προσαρτημένα σε μια μεταλλική κατασκευή.

Το 1920, ο αρχαιολόγος Pirro Marconi ανακάλυψε διάφορα τεχνουργήματα που οδήγησαν στην ανακατασκευή του πρώτου Άτλαντα, ο οποίος σώζεται μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Agrigento.

Το 2004, το πάρκο Valley of the Temples ξεκίνησε μια εκτεταμένη ερευνητική εκστρατεία υπό την ηγεσία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης και υπό την επίβλεψη του Heinz-Jürgen Beste. Αυτή η μελέτη, εκτός από την παροχή νέων γνώσεων για το μνημείο, οδήγησε στη σχολαστική καταλογογράφηση 90 ακόμη θραυσμάτων που ανήκαν σε τουλάχιστον οκτώ διαφορετικούς Άτλαντες και στην απόφαση να συναρμολογηθεί ένας νέος Άτλας, κομμάτι-κομμάτι, και να τοποθετηθεί όρθιος μπροστά από το Ναό. του Δία.

 

Ο Roberto Sciarratta, διευθυντής του πάρκου Valley of the Temples, είπε: «Η ιδέα ήταν να επανατοποθετηθεί ένας από αυτούς τους Άτλαντες μπροστά από το ναό, ώστε να μπορεί να χρησιμεύσει ως φύλακας της δομής που είναι αφιερωμένη στον πατέρα των θεών».

Η Κοιλάδα των Ναών είναι πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο στον κόσμο, που καλύπτει 1.600 εκτάρια (3.950 στρέμματα) και διαθέτει τα ερείπια επτά ναών, τείχη της πόλης, μια πύλη εισόδου, μια αγορά, ένα ρωμαϊκό φόρουμ, καθώς και νεκρόπολη και ιερά.

Η κοντινή πόλη-κράτος του Ακράγας ήταν ένα από τα κορυφαία πληθυσμιακά κέντρα της περιοχής κατά τη χρυσή εποχή της αρχαίας Ελλάδας.

Χτισμένοι σε μια ψηλή κορυφογραμμή σε διάστημα 100 ετών, οι επτά ναοί παραμένουν από τα πιο θαυμάσια δείγματα ελληνικής αρχιτεκτονικής. Τον πέμπτο αιώνα ζούσαν εκεί πάνω από 100.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον φιλόσοφο Εμπεδοκλή, «θα γλεντούσαν σαν να πεθάνουν αύριο και θα έχτιζαν σαν να θα ζήσουν για πάντα».

Η πόλη καταστράφηκε το 406 π.Χ. από τους Καρχηδόνιους, και η ακμή της δεν επέστρεψε μέχρι την άνοδο του Τιμολέοντα στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια των Πουνικών πολέμων, οι Καρχηδόνιοι υπερασπίστηκαν τον οικισμό ενάντια στους Ρωμαίους, οι οποίοι κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης το 210 π.Χ.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η πόλη - που μετονομάστηκε σε Agrigentum (στη συνέχεια γνωστή ως Girgenti) - υπέστη μια περίοδο μνημειακής αστικής ανάπλασης με νέα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο ναών.

Το άγαλμα στέκεται πάνω από ό,τι έχει απομείνει από τον ίδιο τον ναό - μια πλατιά πέτρινη πλατφόρμα, γεμάτη με πεσμένους πυλώνες και πέτρες.

«Το έργο που έχουμε πραγματοποιήσει στον Άτλαντα και στην περιοχή των Ολυμπίων είναι μέρος της αποστολής μας να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την Κοιλάδα των Ναών», δήλωσε ο Sciarratta. «Η επαναφορά αυτών των πέτρινων κολοσσών ήταν πάντα ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους».



Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή