Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

"ουκ αγαθόν πολυκαισαριή" - Καισαρίων ο τελευταίος Έλλην Φαραώ

Ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας των Πτολεμαίων κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 300 χρόνια (328 π.Χ. - 30 π.Χ.).
Ήταν ο γνωστός ως Καισαρίων (Μικρός Καίσαρας). Ο πρόγονος και ιδρυτής της δυναστείας των Πτολεμαίων, ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Πτολεμαίος Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, όπως ήταν ο πλήρης τίτλος του ονόματός του, γεννήθηκε 23 Ιουν 47 π.Χ. και ήταν το τέκνο του Ιούλιου Καίσαρα και της βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρα VII.

Στο 48 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας ήταν στην Αλεξάνδρεια για να μεσολαβήσει στην δυναστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στην Αίγυπτο μεταξύ Κλεοπάτρας με τον αδελφό της Πτολεμαίο XIII.
Έκατσε εκεί όλο το χειμώνα κι ανέπτυξε εκεί ένα ειδύλλιο με την Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα, οι δύο έζησαν μαζί την ιστορία αγάπης τους στις όχθες του Νείλου.




Λίγο μετά την αποχώρηση του Ιούλιου Καίσαρα επιστρέφοντας στη Ρώμη, το μωρό γεννιέται ο καρπός της αγάπης μεταξύ των δύο ηγεμόνων, και αυτό ήταν ένα σκάνδαλο τόσο για τους Ρωμαίους και Έλληνες της Αιγύπτου, ωστόσο η Κλεοπάτρα, χωρίς  καμία αναστολή του έδωσε το όνομα Πτολεμαίος Καίσαρ.

Οι Αλεξανδρινοί τον ονόμασαν Καισαρίων (το οποίο είναι κατά μία έννοια υποτιμητικό ψευδώνυμο, κάτι σαν "μικρός Καίσαρας»).

Οι Αιγύπτιοι ιερείς διακήρυξαν ότι ήταν ο γιος του θεού Ρα, ο οποίος ήρθε στην Κλεοπάτρα, με τη μορφή της γενικής Ρωμαίου στρατηγού.

Δύο χρόνια αργότερα, το 46 π.Χ., η Κλεοπάτρα επισκέφθηκε τη Ρώμη και ο Ιούλιος Καίσαρας αναγνώρισε επίσημα τον Καισαρίων, σαν γιο του. Εκείνος, όμως  ήταν παντρεμένος με την Καλπουρινία (τρίτη σύζυγός του) με την οποία δεν είχε αποκτήσει κανένα παιδί.

Έτσι, από τη μία πλευρά ο Ιούλιος Καίσαρας φαίνεται να μην έχει διάδοχο, και από την άλλη, η φιλοδοξία της Κλεοπάτρας φαίνεται να μην έχει όρια.



Για την Κλεοπάτρα στόχος ήταν ο Καισαρίων να διαδεχτεί τον Ιούλιου Καίσαρα, σε μια εποχή που η Ρώμη μετατρεπόταν σε αυτοκρατορία.

Στο 44 π.Χ., ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε από τον Κάσσιο και τον Βρούτο και η Κλεοπάτρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Λίγο μετά πεθαίνει και ο αδελφός της Πτολεμαίου XIV και συμβασιλέας και ο  τον διαδέχθηκε στο αξίωμα.

Το 41 π.Χ. η Κλεοπάτρα ενώνει τις τύχες της με τον Marco Antonio, ο εταίρο της τριανδρίας που κυβέρνησε τη Ρώμη.

Μετά τους εμφύλιους πολέμους και την ήττα του Αντώνιου στο Άκτιο το 31 π.Χ. από τον εταίρο στην τριανδρία Οκταβιανό (τον μετέπειτα,  Αύγουστο), Η Κλεοπάτρα για την προστασία του Καισαρίων, τον στέλνει  στην Ινδία, μέσω της Αιθιοπίας, όπως λέει ο Πλούταρχος.

Το 30 π.Χ. ο Οκταβιανός καταλαμβάνει  χωρίς δυσκολία την Αίγυπτο και οι δύο εραστές, Αντώνιος και Κλεοπάτρα αυτοκτονούν.

Θέλοντας να διασφαλίσει τη μελλοντική  του εξουσία, ο Οκταβιανός έπεισε τον έφηβο Καισαρίων να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια 30 και στις Αύγουστου του 30 π.Χ., έδωσε εντολή να τον δολοφονήσουν.

Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι η απόφαση επηρεάστηκε από τον μυστικοσύμβουλο  του Αρείου Διδύμου, ο οποίος είπε «ουκ αγαθόν πολυκαισαριή", με την έννοια ότι δύο Καίσαρες  δεν χωράνε στη Ρώμη.


Έτσι, χάνετε και ο  τελευταίος απόγονος της δυναστείας των Πτολεμαίων και η Αίγυπτος γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.


Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ - ΛΑΡΟΥΣ - ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ